Regiobijeenkomsten ‘Circulaire economie en de openbare ruimte’ scherp van start

31-01-2017

“Het is mooi als je het minimale doet, maar het wordt pas echt gaaf als je meer doet”. Erick Wuestman zet direct de toon. De eerste regionale bijeenkomst ‘Circulaire economie en de openbare ruimte’ was scherp, enthousiasmeerde èn appelleerde aan de pioniersdrift van de deelnemers.

Stadswerk organiseert, samen met NVRD, een serie regionale bijeenkomsten over ‘Circulaire economie en de openbare ruimte’. Doel is om samen met de deelnemers concrete stappen te zetten en praktische vragen beantwoord te krijgen. Op 24 januari was de eerste bijeenkomst, in Apeldoorn.

 

Vergane wasmachinetrommels

De locatie is mooi. Het zaaltje in een voormalige school, met oude klapstoelen en van  vergane wasmachinetrommels gemaakte lampen, doet bijzonder circulair aan. Erick Wuestman voelt zich er op zijn gemak. Hij is adviseur voor Stichting Circulaire Economie Nederland en denkt graag praktisch. Hij moedigt vooral de ambtelijke deelnemers aan vertrouwen te hebben in de markt. “Ga niet zelf alles uitdenken en dichttimmeren, maar formuleer een ambitie, kijk wat de markt kan en wil leveren en ga daarna samen op weg. Dan kom je tot oplossingen die je nooit alleen had kunnen verzinnen.” Met een voorbeeld uit zijn werkpraktijk, over de aanbesteding van koffie voor de gemeente Enschede, maakt hij veel enthousiasme los in de zaal.

 

Wat kan ik zèlf doen?

Sander Lubberhuizen is projectleider voor de gemeente Apeldoorn en bestuurslid van Stadswerk. Hij gaat circulair aan de slag in de Apeldoornse Parkenbuurt en kwam onderweg tot een belangrijk inzicht. “Spreeuwen vliegen in een enorme  zwerm samen, maar letten maar op maximaal zeven spreeuwen om zich heen. Zo is ook met de circulaire economie. Je hoeft niet het hele systeem te snappen, houd het compact: wat kan ik zèlf doen?”

 

Creativiteit en moed

Jeroen van der Spiegel werkt voor Asfalt Centrale Twente. In het project Roof2Road werken allerlei partijen samen om van oud bitumen dakafval nieuw asfalt te maken. En dat lukt heel aardig: het dakafval is 100% recyclebaar, Roof2Road is goedkoper dan het recyclen van oud asfalt en levert een bewezen betere kwaliteit asfalt op. En dus wordt er in Nederland op grote schaal gebruik van gemaakt. Dat laatste blijkt een misvatting. Wet- en regelgeving staat dit in de weg. Het verleidt Jeroen tot een verzuchting: “Ik vind het niet acceptabel dat Roof2Road in Scandinavië gemeengoed is en hier niet mag.” Het is zoeken naar de rek in de regels. Dat vergt bestuurlijke en ambtelijke creativiteit en moed. Sarah Naipal van Antea Group sluit af. Ze pleit er voor al vroeg in het planproces na te denken over circulaire toepasbaarheid. En geeft een aantal praktische uitgangspunten mee om het aanbestedingsproces op te enten.

 

Wilt u ook een regionale bijeenkomst ‘Circulaire economie en de openbare ruimte’ bezoeken? We berichten u via sociale media en onze website spoedig over nieuwe data en locaties!

 

De bijeenkomst in drie Tweets

https://pbs.twimg.com/profile_images/790914706923986944/n3dt2Xb2_bigger.jpgVincentvanRijsewijk@VvanRijsewijk 24 jan.

Begin al vroeg in het planproces na te denken over #circulaire toepasbaarheid aldus Sarah Naipal van @AnteaGroupNL @stadswerk

 

https://pbs.twimg.com/profile_images/524502610171015168/tHJ7f4WG_bigger.jpeg stadswerk@stadswerk 24 jan.

Jeroen vd Spiegel @AsfaltCentraleH:"Niet acceptabel Roof2Road in Scandinavië gemeengoed is en hier niet mag"#WeekVanDeCE #stadswerkcirculair

 

 De Beelddenkers en 3 anderen vinden een Tweet waarin je bent vermeld leuk 24 jan.:

Geslaagde 1e bijeenkomst circulaire economie en openbare ruimte @stadswerk @NVRD - Extra feestelijk door #taart van #WeekVanDeCE pic.twitter.com/r0nMSZUsm8

 

 

Bekijk ook

Cookie-instellingen