Circulaire economie in de fysieke leefomgeving

Ingeborg Berger (Programmamanager Rotterdam Circulair, gemeente Rotterdam) voor het 'Drijvend paviljoen', een duurzaam pand en een blikvanger in de Rijnhaven

Werken aan een circulaire economie en duurzame oplossingen creëren, is de komende jaren een belangrijk thema. Doeners en denkers bij gemeenten, bedrijven en bewoners maken werk van circulair bijvoorbeeld door het hergebruiken van materialen en gebouwen, nieuwe vormen van afvalinzameling, energievoorziening en met allerlei oplossingen voor het mobiliteitsvraagstuk.

Bijeenkomsten
Stadswerk en de NVRD organiseerden in 2017 samen regionale werkbijeenkomsten waarbij het doel was concrete stappen zetten rondom circulaire economie en de inrichting en beheer van de openbare ruimte. Met deze bijeenkomsten wilden we inspireren, laten zien welke voorbeelden er al zijn en samen op zoek gaan naar kansen. Zo waren we al te gast in Apeldoorn en Nijmegen. Ook in 2018 gaan we op deze voet verder. Voor de eerste bijeenkomsten 'Van groenafval naar grondstof' (26 januari in Amersfoort), 'Duurzaam inkopen: dat klinkt goed!' (7 februari in Den Bosch) en 'Op weg naar een circulaire infrasector' (13 februari in Groningen) kunt u uzelf al aanmelden. Houd de agenda en onze wekelijkse activiteitenupdates in de gaten voor nieuwe bijeenkomsten, data en locaties  

Stadswerk magazine
In Stadswerk magazine publiceren we regelmatig artikelen op dit thema. Hier vindt u een selectie van de artikelen over circulaire economie uit Stadswerk magazine terug. Daarnaast bracht Stadswerk in 2016 een special uit over circulaire economie. Hierin staan onder andere interviews met Thomas Rau en Jan Rotmans. U kunt de special hier digitaal bekijken. Het komende jaar staat nummer 3 geheel in het teken van circulaire economie en de energietransitie. Het verschijnt begin april 2018.

Poster
Stadswerk brengt in 2018, in samenwerking met diverse actieve leden en Denkschets, een poster uit over Cirulair en de openbare ruimte. De poster beoogt denkers en doeners binnen gemeenten, bedrijven en organisaties te laten zien dat iedereen, overal kan starten met circulair. Doeners inspireren beleidsmakers tot aangescherpt beleid en denkers kunnen betere randvoorwarden en kaders creëren voor doeners.   

Meer weten?
Wilt u meer informatie, heeft u een vraag of wilt u een bijdrage leveren op dit thema, neem dan contact op met Stadswerk via Anneloes Voorberg.