Klimaatadaptatie

Marco Barendse (beleidsuitvoerder civiel, gemeente Tiel) voor het Waterplein, een echte innovatie die wateropvang combineert met een groen landschap en talloze spelaanleidingen.

Door de verwachte klimaatverandering krijgen we te maken met extreem weer. De temperaturen stijgen, de hoeveelheid neerslag en het aantal extreme buien nemen toe en we krijgen steeds vaker te maken met perioden van droogte. Hoe managen we de gevolgen hiervan? Voor Stadswerkleden is Klimaatadaptatie één van de grote thema’s van nu en de nabije toekomst. Dat bleek in 2017 al uit onze ledenraadpleging en tijdens het debat 'Onze fysieke leefomgeving verdient alle aandacht' en ook in de brainstormronde in het najaar van 2018 over de thema’s voor 2019. Stadswerk denkt dan ook graag met u mee en verzamelt en ontsluit relevante kennis uit binnen- en buitenland.

Studiereis
Na succesvolle en goed gewaardeerde klimaatreizen in 2017 (Kopenhagen) en 2018 (Nantes) organiseren we van 10 t/m 13 april 2019, met Vereniging GDO, een klimaatreis naar Kopenhagen specifiek voor bestuurders. Daar ervaren bestuurders niet alleen dat klimaatadaptiviteit voortdurende inzet en een lange adem vraagt, maar ook hoe het de stadsbestuurders is gelukt hierbij succesvol samen te werken met zowel bewoners als bedrijven. We reizen, per luxe touringcar, zo duurzaam als mogelijk naar Kopenhagen toe. Mocht u geïnteresseerd zijn in deze reis, klik dan hier voor meer informatie. 

Bijeenkomsten
Zowel in 2017 als 2018 is er uitgebreid aandacht geweest voor Klimaatadaptatie in onze bijeenkomsten. April 2018 kwam een expertpanel van alle bij Stadswerk aangesloten ingenieursbureaus in Utrecht samen om met onze leden van gedachten te wisselen over dit thema en vragen te beantwoorden. In 2019 organiseren diverse regio’s bijeenkomsten over Klimaatadaptatie. Houd de agenda in de gaten voor meer data, locaties en informatie. 

Stadswerk magazine
In Stadswerk magazine publiceren we regelmatig artikelen op dit thema. Hier vindt u een selectie van de artikelen over klimaatadaptatie uit Stadswerk magazine terug. Daarnaast brachten we in 2018, samen met RIONED, een special magazine Klimaatadaptatie uit. Dat kunt u hier lezen. In 2019 staat nummer 6 van Stadswerk magazine geheel in het teken van klimaatadaptatie.

Meer weten?
Wilt u meer weten, hebt u een vraag of wilt u een bijdrage leveren op dit thema? Neemt u dan contact op met Louise Kok van Stadswerk.