Stadswerk zomerexcursie - Breda: Stad in een Park?

Begin

21-08-2024 om 09:30

Einde

21-08-2024 om 17:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Datum en tijd: woensdag 21 augustus 2024
Titel: Stadswerk zomerexcursie - Breda: Stad in een Park?
Sprekers:  Ardjan van Straaten en Rombout van Eekelen
Locatie: Breda
Kosten: Gratis voor Stadswerkleden, €295,- voor niet-leden

 Klik hier om aan te melden 

Hierbij nodigen we je uit voor de jaarlijkse Stadswerk Zomerexcursie! Dit jaar gaan we op woensdag 21 augustus naar Breda voor een middag vol groene projecten.

Groene professionals van de toekomst 
We starten bij de beroepsopleider van West-Brabant: Curio. Docent en projectleider Ardjan van Straaten, vertelt ons over innovatieve groene ontwikkelingen die voor en door studenten en het bedrijfsleven zijn ontwikkeld.

We maken deze middag een wandeling door het park van de school waar we gaan kijken bij de Tiny house, dit is een tiny house met klimaatadaptieve oplossingen. En we bezoeken het Ecohuis, dit is een biobased huisje dat op de Floriade in Almere heeft gestaan.

Stad in een park
In 2030 wil Breda een ‘stad in een park’ zijn, het concept waarbij elke inwoner groen binnen handbereik heeft. Inmiddels is de gemeente zo’n vier jaar onderweg om die ambitie waar te maken. Stadsecoloog Rombout van Eekelen (gemeente Breda) neemt ons mee en vertelt ons hoe het gaat het met de groene plannen. Per fiets doen bezoeken we 3 locaties.

Lage Vuchtpolder
Aanvullend op het bestaande natuurgebied heeft de gemeente Breda 51 ha de Lage Vuchtpolder ingericht als weidevogelgebied. Met succes: inmiddels is de plek drukbezocht door weidevogels. Verrekijkers aanbevolen! Plas-dras: circa de helft van het gebied heeft een geribbeld oppervlak (golfplaatprofiel) en bevat natte gebieden die met behulp van molentjes worden beheerd.

Waterakkers
Binnen het project Waterakkers wordt water uit omliggende wijken verzameld en via filtertrappen natuurlijk gezuiverd. Dit gefilterde water wordt vervolgens gebruikt in de Lage Vuchtpolder, waardoor minder oppervlaktewater - tevens van mindere kwaliteit - nodig is. Meer info

De Nieuwe Mark – GreenQuays
Binnen het project de Nieuwe Mark wordt de stadsrivier herstelt. De eerste fase is uitgevoerd als het innovatieve project Green Quays met EU-subsidie: bij de kade-opbouw rekening gehouden met biodiversiteit en klimaatadaptatie. Deze fase is inmiddels afgerond en de planten staan hier volop in bloei! Meer info

Programma
13.00 uur Inloop
13.30 uur Uitleg Rombout van Eekelen over ambitie ‘stad in een park’
14.00 uur Uitleg Ardjan van Straaten over Curio en rondleiding over terrein
14.30 uur Start fietstocht naar Waterakkers, Lage Vuchtpolder en GreenQuays
16.00 uur Uitleg over GreenQuays
16.30 uur Borrel en netwerken
17.30 uur Einde 

Deelnemers wordt de mogelijkheid geboden te parkeren bij Curio en daar een fiets te lenen en deze terug te brengen om 17.30 uur óf met het openbaar vervoer te komen en vervolgens een ov-fiets te lenen en hier de fietstocht mee te fietsen.

 

Cookie-instellingen