Circulair bezemen in Rotterdam

16-04-2019

Een van de ambities van de gemeente Rotterdam is om in 2030 volledig circulair te zijn. Johan Bunk, praktijkopleider bij de Bedrijfsschool, nam in dat kader de uitdaging aan om ruim 18.000 bezems die jaarlijks worden weggegooid en verbrand een nieuw leven te geven. En met succes!

De circulaire bezem ontstond na onderzoek naar het effect van op het klimaat van verschillende soorten bezems en het gebruik ervan. Nu worden jaarlijks ruim 18.000 bezems van de afvalhoop gered, gaan ze vier keer langer mee door het gebruik van water en worden ze opnieuw ingezet in bijvoorbeeld heggen.

Berkenrijsbezem meest circulair
Met zijn initiatief draagt Johan Bunk bij aan de Rotterdamse kernwaarden voor assetmanagement ‘weerbaarheid’, ‘milieu en gezondheid’ en ‘imago’. Voor het bepalen van de duurzaamste bezem, zijn de uitstoot van CO2, de klimaatimpact van productie, transportafstanden en verwerking na afdanking onderzocht. Hiervoor zijn drie soorten bezems onderzocht: de strobezem, de kunststofbezem en de (huidige) berkenrijsbezem. De bezem van kunststof had, zoals verwacht, de meeste klimaatimpact. Daarna volgde de berkenrijsbezem en de strobezem. Na een berekening met de klimaatimpact en het aantal veeguren per bezem bleek de vochtig gemaakte berkenrijsbezem de meest circulaire bezem.

Cirkel rond
De berkenrijs werd geplant in een Rotterdamse wijk met circulaire ambities: Reyeroord. Vervolgens worden er circulaire bezems van gemaakt waarmee de gemeente in vijf jaar een besparing realiseert die oploopt tot ruim anderhalve ton. Voor Johan Bunk is de besparing niet het enige wat telt: “Onze bezems vegen niet alleen Rotterdam schoon, maar leveren ook een bijdrage aan een schonere wereld.” Aan het einde van de levensduur worden de bezems verwerkt in hagen in Reyeroord, waarmee de cirkel rond is.

Meer informatie?
Lees hier het volledige artikel. Voor meer informatie kunt u contact opnemen  met Johan Bunk, praktijkopleider Bedrijfsschool, gemeente Rotterdam: j.bunk@rotterdam.nl. Interesse in Rotterdams nieuws en praktijkvoorbeelden van assetmanagement? Meld uzelf dan aan voor #AssetAlert via assetmanagement@rotterdam.nl.

 

Bekijk ook

Cookie-instellingen