"Waar blijft de sequal van Avatar eigenlijk?"

16-05-2019

De vernieuwde Nederlandse Boominfodag start al bij het betreden van het prachtige 'festivalterrein'. Compleet met camping (inclusief tent met ‘animatieteam’), een pont, tenten in allerlei soorten en formaten en een blokkenschema voor het programma. En de zon! Hier staan bomen twee dagen centraal!

In de grote beuken in het Verzetstrijderspark hangen de eerste boomverzorgers al. Ze verkennen hun strijdterrein voor het Nationaal Kampioenschap voor Boomverzorgers dat hier de komende dagen plaatsvindt.

Biophillia is levend
Na de opening door de organisatoren gemeente Apeldoorn, VHG en Stadswerk, lopen we ‘en groupe’ naar brouwerij de Veluwse Schavuyt waar de lezingen en workshops in VLIJT en STOOM een plek hebben gekregen. In STOOM leidt Jan Willem de Groot deze ‘Boominfodag 2.0’ in. Met dankwoorden aan de gemeente Apeldoorn en standhouders. Zij maken deze dagen, die volledig in het teken staan van bomen, mogelijk. Keynote spreker en eenmansleger in groen en duurzaamheid Stefaan Vandist start zijn presentatie over Natuurinclusieve stadsontwikkeling. Zijn verhaal kan overal en in alle tijden beginnen. De mens heeft namelijk intuïtief een emotionele band met de natuur. Biophilia is levend anders gaan er geen 5,5 miljoen mensen naar Vaiana van Disney kijken. Er is een verband tussen gezondheid en groene omgeving. Daarom investeren steden ook in groen! Het 1.000.000 trees project in New York is er ook omdat iedere dollar in bomen 5,6 dollar oplevert. Vandist neemt ons langs een aantal voorbeelden mee die laten zien hoe groen bijdraagt aan gezondheid. In duizelingwekkende getallen: in 2030 hebben we wereldwijd 5000 miljard aan ziektekosten voor mentale stoornissen. Daar kunnen we een fiks aantal keren het klimaat redden. Natuur als wapen tegen Nature Deficit Disorder; de kloof die is ontstaan tussen mensen en natuur en die wellicht de basis is voor allerlei welzijnsziektes.

Kathedraaldenken
Vandist in een obsessief verzamelaar van goede  voorbeelden. Hij vuurt ze op de zaal af. En eindigt met Heineken, dat in Zoeterwoude werk maakt van natuurinclusief. Dat wordt dus mainstream. Niet gek, want het doet nogal wat. Het draagt bij aan zachte dimensies als klimaatrobuustheid, gezondheid, biodiversiteit, sociale cohesie en de aantrekkelijkheid van een stad: alles in het groen is meer waard. Vandist roept op tot meer utopisch denken. Voor liefst 30 voorbeelden van utopisch natuurinclusief denken toog Vandist naar Singapore. Naar het Spark Architects Homefarm, een rusthuis waar kinderen en kleinkinderen graag hun dementerende ouders en opa en oma bezoeken omdat het rusthuis één grote, groene pluktuin is. En het daar samen fijn toeven is. Of de Supertree Grove: bomen van 50 en 60 meter hoog die aan van alles en nog wat positief bijdragen. In Singapore, een grote stad met 5,6 miljoen mensen, is 55% openbaar groen! Het is geen stad met parkjes, maar een stad in een park. Om hieraan te werken is kathedraaldenken nodig. Dat wil Vandist zijn publiek meegeven: doe aan kathedraaldenken. Werk aan generatieoverstijgende plannen waarvan je het fundament legt en de openingsparty niet meer meedenkt. Dan komen we verder!

What to do next Monday?
Vandist sluit af met vijf E’s. Die kunne helpen bii wat we zelf kunnen doen om bij te dragen aan natuurinclusieve stadsontwikkeling. Exemplify: maak groen prestigieus. Encourage: moedig aan met groen aan de slag te gaan! Engage: betrek mensen erbij en maak het leuk! Enable: verbind groen met zachte recreatie. En Esthetics: laat mensen zeggen: WOW!

Bekijk ook

Cookie-instellingen