Verslag inspirerende ‘groene’ stadsexcursie Antwerpen

21-06-2019

Stadswerk en VVOG organiseerden op 19 juni jl. een groene stadsexcursie naar Antwerpen. Tijdens een fikse wandeling werden diverse groene highlights in de stad bezocht. Mede dankzij de voortreffelijke en gastvrije organisatie door de stad Antwerpen werd het een inspirerende dag. Een verslag.

In totaal ontmoetten liefst 78 enthousiaste Vlaamse en Nederlandse ‘groene’ collega’s elkaar tijdens  deze stadsexcursie.

Van aantallen bomen naar bladvolume
Het eerste deel van de wandeling ging door Chinatown en richting Bibliotheek. Daar volgde een welkom door de stad Antwerpen en directeur Jos de Waele van VVOG, voor wie het zijn laatste activiteit als directeur van de VVOG was. Per 1 juli gaat hij met pensioen. Na een inleiding door Maarten Loeffen, directeur van Stadswerk, die een update gaf over de laatste 'groene' ontwikkelingen in Nederland, volgde een presentatie van Jos Schenk over het concept Toekomstbomen. Dat laat zien hoe grote, zeer duurzame bomen op de lange termijn het meest rendabel zijn vanwege de ecosysteemdiensten die ze leveren. Het conceptualiseren helpt de gemeente bij het beslissen om ruimte voor deze bomen te maken. En moet zowel bewoners als politiek ertoe brengen dat de discussie verschuift van aantallen bomen naar bladvolume.

‘Blijvers en ondersteuners’
Na een stevige wandeling belandde het gezelschap bij Park Spoor Noord. Op dit voormalig spooremplacement is een groot stadspark gerealiseerd. Op een deel ervan staat hoogbouw om de grondexploitatie rond te maken. Het gaat er over de evolutie in beheer. Thema’s als biodiversiteit, het maaibeleid, aanplanting, sortimentskeuzes en groene wanden en het gebruik van het park kwamen aan bod. Bij het park is een hippe lunchgelegenheid en een zwemvijver voor kinderen aangelegd, wat betekent dat het ook recreatief intensief wordt gebruikt. Het park verbindt diverse wijken, telt een aantal sportvelden en biedt plaats aan verschillende evenementen. De wandeling ging verder naar de nieuwe wijk het Eilandje, waar werd verteld over de aanleg van plantsoenen en de keuze voor de aanplant van ‘blijvers en ondersteuners’ in plaats van ‘blijvers en wijkers’. Alle bomen zijn voorzien van fluorescerende labels in verschillende kleuren om bewatering ‘s nachts gemakkelijker te maken.

Samen barbecuen
Nabij de Schelde zag het gezelschap hoe Antwerpen grote plantvlakken heeft rond bomen, met vaste planten als onderbegroeing. Daarna bezochten liefhebbers het Droogdokken park, waar een ondergrondse wateropvang van 200.000 liter is gerealiseerd waarmee het park wordt onderhouden. Bij de aanleg van het park is rekening gehouden met te organiseren evenementen, zodat het groen niet onnodig hoeft te worden belast. Ook is er een vaste barbecueplaats gerealiseerd. Duur, maar het maakt het wel mogelijk dat mensen elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen eten. Na het stevige wandelen in de volle zon, eindigde de excursie met een welverdiende borrel in Felix Pakhuis.

Bekijk ook

Cookie-instellingen