Eerste PlasticRoad in Zwolle

13-09-2018

Een wereldprimeur voor de provincie Overijssel en gemeente Zwolle: het eerste PlasticRoad-fietspad ter wereld is er geopend. Gedeputeerde Bert Boerman en wethouder William Dogger namen, samen met PlasticRoad-bedenkers Anne Koudstaal en Simon Jorritsma, het fietspad in gebruik.

Het idee werd drie jaar geleden gepresenteerd door wegenbouwer KWS (een Koninklijke VolkerWessels onderneming). Wavin en Total haakten in 2016 aan met hun expertise op het gebied van kunststoffen om het concept door te ontwikkelen tot een daadwerkelijk product. In datzelfde jaar presenteerden de bedenkers hun PlasticRoad op Future Green City in Den Bosch en nu ligt het eerste fietspad op basis van gerecycled plastic er daadwerkelijk. Naast de pilotlocatie in Zwolle volgt in november een tweede pilot in Giethoorn.

Eerste smartfietspad         
Het eerste PlasticRoad-fietspad is 30 meter lang en ligt aan de Deventerstraatweg tussen de kruising met de Lindestraat en de Verenigingstraat. De 30 meter plastic fietspad bevat evenveel gerecycled plastic als 218.000 plastic bekertjes of 500.000 plastic flesdoppen. De pilot is bovendien voorzien van diverse sensoren die alles meten wat er met en in de weg gebeurt, zoals de temperatuur, het aantal fietspassages en de belasting van de weg. Daarmee is de PlasticRoad ook het eerste smart fietspad ter wereld.

Nieuwe bestemming voor plastic afval
Wereldwijd wordt jaarlijks 350 miljard kilo plastic gebruikt. Het overgrote deel van het plastic afval wordt nog steeds gestort of verbrand. In Europa bevatten alle kunststoftoepassingen samen maar 7% gerecycled plastic. De PlasticRoad geeft plastic afval een hoogwaardig, tweede leven door het te recyclen en toe te passen in een weg. Daarmee willen de bedrijven een bijdrage leveren aan het overschot aan plastic afval dat er nu is. De PlasticRoad-pilot in Zwolle is circulair en er is gebruik gemaakt van gerecycled plastic. Het uiteindelijke doel is dat de PlasticRoad voor 100% uit gerecycled plastic bestaat.

Meer informatie, ook over de tweede piot in Giethoorn, leest u hier.

Bekijk ook

Cookie-instellingen