Den Haag wint Gouden Schep voor NK Tegelwippen: Bijna 200.000 tegels maken plaats voor groen

05-10-2021

Den Haag is de trotse winnaar van de Gouden Schep van het NK Tegelwippen! Tijdens het NK zijn in totaal 1,5 miljoen (!) tegels vervangen door groen.

De Haagse overwinning is behaald door bewoners, organisaties en bedrijven met hulp van Duurzaam Den Haag. Gemeente Den Haag heeft een grote bijdrage geleverd en op veel plekken de stad vergroend. Er zijn bij elkaar ruim 200.000 tegels uit de grond gehaald. Hier staan nu bloemen en planten.

Vandaag, dinsdag 5 oktober, nemen Heleen Weening (directeur Duurzaam Den Haag) en wethouder Liesbeth van Tongeren (duurzaamheid, milieu en energietransitie) de Gouden Schep in ontvangst. Televisiepresentator Lodewijk Hoekstra rijkt de prijs uit.

‘We zijn hele trotse winnaars! Het is geweldig hoe bewoners en de gemeente de handen ineen hebben geslagen voor het NK-Tegelwippen. Dit hebben we echt met z’n allen gedaan.’ aldus Edwin Cornelissen, projectleider Operatie Steenbreek bij Duurzaam Den Haag.

Wethouders Liesbeth van Tongeren en Hilbert Bredemeijer (onderwijs, sport en buitenruimte) zijn de drijvende krachten achter de campagne. Liesbeth van Tongeren: “Het lijkt een klein gebaar om een paar tegels te verwijderen en er groen voor in de plaats te zetten, maar dit helpt echt om onze stad groener, klimaatbestendiger en mooier te maken.” Hilbert Bredemeijer: “En we gaan door om Den Haag verder te vergroenen want in november starten we met het uitdelen van 1.400 bomen aan bewoners. Samen maken we Den Haag groener!”

Waarom tegels wippen?  
Edwin Cornelissen: ‘Een groene stad is goed voor mens en dier. Planten zorgen namelijk voor minder opwarming van de stad in tijden van hitte, vormen een fijne leefomgeving voor verschillende diersoorten, vangen fijnstof op, verminderen stress en in een groene tuin kan regenwater goed weglopen. Daarom is het zo belangrijk om Den Haag te vergroenen.’

Operatie Steenbreek
Het NK-Tegelwippen liep van 30 maart tot en met 30 september, maar tegels wippen kan het hele jaar door. Duurzaam Den Haag ondersteunt onder de naam Operatie Steenbreek jaarlijks bewoners en bedrijven die de omgeving willen onttegelen en vergoenen. Bij tuincentrum Mens & Tuin in Moerwijk kun je het hele jaar door jouw tegels inruilen voor gratis plantjes.

 

Bekijk ook

Cookie-instellingen