Terugblik bijeenkomst parkbeheer

13-03-2023

Eind februari vond de eerste bijeenkomst over parkbeheer plaats. Parkbeheer in Nederland is vaak erg versnipperd binnen gemeenten, wat ten koste kan gaan van succesvol beheer.

Dit terwijl parken een belangrijke functie hebben binnen steden. Hoe beheer je deze waardevolle plekken zo effectief mogelijk? Dat was de focus van deze eerste bijeenkomst parkbeheer.

Tijdens deze bijeenkomst in ‘Het Park’ in Rotterdam maakten kennis met parkbeheerders vanuit heel Nederland, maar ook daarbuiten. Parkmanager van ‘Het Park’ Nienke van Wijk vertelde over haar ervaringen en plannen: ze wil het park zoveel mogelijk tot haar recht laten komen en het een plek maken waar iedereen welkom is. Na een inspirerend verhaal van Nienke gaven Jayne Miller en Luis Romahn een korte presentatie over World Urban Parks; een organisatie die internationale, nationale en lokale partijen bij elkaar brengt om door middel van inzet van stadsparken sociale, economische en milieuvraagstukken aan te pakken.

Na een introductierondje met alle aanwezigen was het tijd voor de brainstormsessie, waarbij uitdagingen en mogelijkheden van parkbeheer in beeld werden gebracht. De grootste uitdagingen met betrekking tot parkbeheer leken te liggen binnen de thema’s ‘onderhoud’ en ‘organisatie van activiteiten’. De brainstorm liet zien dat hoe verschillend gemeenten ook zijn, bepaalde uitdagingen toch in ieder park terugkomen. Dit benadrukt weer het belang van samenwerking tussen, als ook binnen gemeenten. 

Hoe nu verder?

Gezien het enthousiasme van de deelnemers van de bijeenkomst, zullen wij een netwerk parkbeheer oprichten vanuit Stadswerk. Interesse in meer informatie of aanmelding? Stuur dan een mailtje naar natasja.davidse@stadswerk.nl. Lees ook het volledige artikel over deze bijeenkomst in het volgende Stadswerk magazine nummer 3.

Bekijk ook

Cookie-instellingen