Natuurinclusief in het Noorden!

11-07-2024

Afgelopen week waren we met Stadswerk regio Noord te gast in het Biosintrum in Oosterwolde. Het Biosintrum is een kenniscentrum, wat gemaakt is van 80% bio-based materialen.

Het maakt deel uit van het Ecomunitypark, wat in 2022 is uitgeroepen tot het meest Klimaatadaptieve en Natuurinclusieve bedrijventerrein van Nederland. Het Biosintrum is een ontmoetingsplek van onderwijs, ondernemers en de overheid, die samen werken richting een duurzame toekomst gebaseerd op circulariteit en regeneratie. Zo wordt er onderzoek gedaan naar landbouwgewassen op verschillende bodemtypen, wordt er onderwijs gegeven aan leerlingen van alle leeftijden, is er een tweedehands brug van de Bruggenbank aangelegd en is er volop ingezet op het creëren van een habitat voor allerlei diersoorten. Dit is zichtbaar succesvol – terwijl we rondlopen vliegt er een roofvogel over, landt er een ooievaar en zien we allerlei soorten bijen en vlinders in de verscheidenheid aan bloemen op het terrein.

Na de rondleiding over het Ecomunitypark stapten we op de fiets en nam Jos van den Akker ons mee naar een ecologisch ingericht schoolplein. Want waarom zou je geen moestuin, vijver, bloementuin, waterspeelplaats en een minidoolhof van hagen aanleggen op je schoolplein? Het nodigt kinderen uit om op ontdekkingstocht te gaan en leert ze over hoe voedsel groeit en hoe de natuur werkt. Een leuk detail: in de waterspeelplaats is speelgoed van de kinderen verwerkt, zoals een speelgoedauto ingemetseld in het steen en knikkers die glimmen in de zon. Zo voelt de speelplaats echt als hun eigen plekje.

Wat nemen we mee uit deze interessante middag? Naast inspiratie ook het inzicht dat het écht kan, natuurinclusief bouwen en werken. De truc is om krachten op de juiste manier te bundelen. Dank aan directeur van het Biosintrum Petra Boorsma, Hilda Feenstra die ons meenam in het thema Natuurinclusief werken en Jos van den Akker, die ons meenam op ecologische ontdekkingstocht.

Ook een excursie bijwonen? Houd dan de Stadswerk agenda in de gaten!

Woon je in regio Noord en wil je ook graag ervaringen uitwisselen met vakgenoten uit de openbare ruimte? Sluit je dan aan bij de regiogroep. Voor meer informatie en aanmelding, neem contact op via louise.kok@stadswerk.nl

        

 

 

Bekijk ook

Cookie-instellingen