Natuurbegraven biedt nieuwe kansen voor gemeenten

15-07-2024

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland presenteren vandaag een handreiking over de mogelijkheden en voordelen van natuurbegraafplaatsen voor gemeenten.

Deze handreiking biedt gemeenten inzicht in hoe natuurbegraafplaatsen bijdragen aan natuurontwikkeling en helpen bij het behalen van gemeentelijke doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en recreatie. De handreiking biedt een helder en beknopt stappenplan in het proces van de ruimtelijke ontwikkelingsfase tot uiteindelijke realisatie van een natuurbegraafplaats.

Foto: Wandeling natuurbegraafplaats Maarshorst

De behoefte aan een laatste rustplaats in de natuur groeit binnen onze samenleving. Gemeenten krijgen vaker te maken met de wens om in deze behoefte te voorzien. Daarbij biedt de ontwikkeling van een natuurbegraafplaats gemeenten de mogelijkheid om multifunctionele natuurgebieden te creëren die bijdragen aan zowel de biodiversiteit als de recreatieve waarde van het gebied. Het helpt gemeenten om beleidsdoelstellingen te halen zonder dat er overheidsgelden nodig zijn voor het onderhoud en de ontwikkeling van de natuur.

Praktische handleiding voor ontwikkeling

De handreiking is een stapsgewijze gids voor gemeenten die een natuurbegraafplaats willen realiseren. Van de initiële verkenning en planontwikkeling tot de planologische procedures en de uiteindelijke realisatie. Het document benadrukt het belang van participatie en draagvlak onder omwonenden en stakeholders en biedt praktische tips voor een doelgerichte en succesvolle implementatie. De handreiking is volledig conform de richtlijnen van Brana, de branchevereniging voor natuurbegraafplaatsen in Nederland.

Succesvolle casussen

In de handreiking worden verschillende succesvolle casussen uitgelicht, zoals Landgoed Mookerheide in gemeente Mook en Middelaar waar natuurbegraven heeft bijgedragen aan het herstel van een monumentaal landgoed. Je leest hier ook hoe door realisatie natuurbegraven middenin Oergebied de Maashorst, in gemeente Maashorst, met het omvormen van productiebos, wei- en akkerland, een prachtig toegankelijk natuur- en recreatiegebied is ontwikkeld. Met als resultaat eeuwige natuur en een groter leefgebied voor flora, fauna en omwonenden.

Maak samen lokaal het verschil

Gemeenten die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van natuurbegraven worden uitgenodigd om in gesprek te gaan met Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland. Op de laatste pagina van de handreiking zijn de contactgegevens te vinden voor verdere informatie en ondersteuning.

De Whitepaper Natuurbegraven is te downloaden op: https://vng.nl/publicaties/natuurbegraven-kansen-voor-gebiedsontwikkeling

Bekijk ook

Cookie-instellingen