Met ruim 200 internationale experts uit meer dan 60 landen was het congres een bruisend platform voor innovatie, samenwerking en duurzame stedelijke ontwikkeling. Vier dagen lang werden grensverleggende ideeën en inspirerende oplossingen voor de stad van morgen gedeeld.
Vier dagen vol inspiratie en innovatie
Het congres bood een breed scala aan activiteiten, waaronder keynote speeches, Workshops XL, Field trips XL en urban trails. Prominente sprekers als Kongjian Yu, bekend om zijn visie op sponssteden, Adriaan Geuze over iconische openbare ruimtes en Carine Saloff-Coste, die de transformatie van Parijs tot biodiversiteitshotspot toelichtte, inspireerden de deelnemers. Naast het luisteren stond ervaren centraal: tijdens de Fieldtrips XL bezochten de deelnemers inspirerende locaties zoals het Spoorpark in Tilburg, het kantoorgebied Amstel III in Amsterdam en het rivierpark in Nijmegen.
Maarten Loeffen, directeur van de Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland, kijkt trots terug: "Onze slogan ‘We call it a congress, but it’s an experience’ is waargemaakt. We hebben een ervaring gecreëerd die deelnemers wereldwijd zullen meenemen." Ook Marc van Rosmalen, directeur van Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG), onderstreept het succes: “Het congres laat zien wat dat we samen met onze partners een beweging op gang kunnen krijgen voor een groene gezonde leefomgeving. Het enthousiasme van de bezoekers en de dialoog die men met elkaar is aangegaan is daar het bewijs van.”
Samenwerken aan de groene steden van de toekomst
Het congres benadrukte de kracht van samenwerking tussen groene denkers, civiele technici, beleidsmakers en stedelijke ontwerpers. Alleen door integrale samenwerking kunnen stedelijke uitdagingen effectief worden aangepakt. Tijdens de sessies en workshops kwamen innovatieve oplossingen zoals groene ruimten en technologische vooruitgang in stedelijke transformatie uitgebreid aan bod.
Internationale uitwisseling van kennis
Inspirerende voorbeelden van over de hele wereld kwamen aan bod tijdens de sessie van Siew Leng Fun. Tina Saaby gaf inzicht in Kopenhagen's groene strategieën, terwijl Ben Wilson de belangrijke rol van natuur in stedelijke gebieden benadrukte. Marco te Brömmelstroet leidde een debat over het herwinnen van straten als ontmoetingsplek en het herstellen van het evenwicht tussen auto's en andere gebruikers. Innovatieve projecten, zoals het verticale bos Wonderwoods in Utrecht, gaven daarnaast een inspirerend beeld van de mogelijkheden voor stedelijke vergroening.
Het Future Green City World Congress 2024, georganiseerd door de Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland en Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG), in samenwerking met World Urban Parks (WUP), de International Federation of Municipal Engineering (IFME), AIPH en de gemeente Utrecht, was een groot succes. Het congres heeft belangrijke stappen gezet op weg naar groene en duurzame steden.
Bezoek de website www.fgc2024.com voor een terugblik op het congres en meer informatie.