Iedereen kan beginnen! Binnen projecten of onderdelen kan iedereen die daar een rol speelt het initiatief nemen om circulair te gaan werken.
Voorbeelden:
Politiek: Rijksbreed programma Circulaire Economie
De Rijksoverheid werkt samen met het bedrijfsleven aan een duurzame recycle-economie voor de toekomst. In deze circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. In het Rijksbrede programma Circulaire Economie staat wat nodig is voor een circulair Nederland in 2050.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/circulaire-economie
Adviseurs: Stichting Circulaire Economie
Hoe zorg je ervoor dat de realisatie van een circulaire economie niet alleen bij woorden blijft, maar ook wordt omgezet in daden? Dat kan alleen door de krachten te bundelen. Daarom slaan Stichting Circulaire Economie en KplusV de handen ineen met als doel kennis te verspreiden en initiatieven om te zetten in concrete impactvolle projecten.
http://www.kplusv.nl/duurzame-economie-en-leefomgeving/stichting-circulaire-economie-en-kplusv-slaan-handen-ineen/
Aannemers: Bomenmakelaar
Regelmatig worden gezonde volwassen bomen gekapt omdat ze in de weg staan in een project, bijvoorbeeld een bouwproject of wegwerkzaamheden. Anderzijds zijn er gemeenten of projectontwikkelaars die graag volwassen bomen willen planten in een project. Bomen die direct sfeer geven. Bomenmakelaar biedt dé oplossing door aanbod en vraag bij elkaar te brengen. Waardevolle bomen hoeven niet gekapt, maar zetten hun leven voort op een nieuwe plek!
https://www.bomenmakelaar.nl/over-p25
Gemeente: Grondstoffenmakelaar Haarlemmermeer
De gemeente Haarlemmermeer overweegt een grondstofmakelaar aan te stellen. Die zou bedrijven kunnen ondersteunen bij het inventariseren van welke afvalsoorten (grondstoffen) ze leveren en op zoek kunnen gaan naar bedrijven of instellingen die daar iets mee zouden kunnen.
https://www.stadswerk.nl/Nieuws/1083310.aspx
Gebruikers: Duurzaam beton gemeente Nijmegen en betonketen
De gemeente Nijmegen wil duurzaam aanbesteden en innovaties aanwakkeren, maar wel mét de markt. Zo is er jarenlang overleg geweest over duurzaam beton. Producenten konden het maken, maar niemand wilde het afnemen. Samen met de betonketen heeft Nijmegen toen besloten als launching customer te fungeren. Duurzaam betonsteen voor een nieuw transferium betekende CO2 reductie en de inzet van circulair materiaal. Toen het werkte, heeft de gemeente het structureel gemaakt in het moederbestek. http://www.betonketen.nl/nieuws/34
Onderzoek: meld uw project aan bij Anneloes Voorberg
Buitenwereld: meld uw project aan bij Anneloes Voorberg