In de praktijk zal je zien dat elke situatie en elk project anders is. Je moet per geval kijken wat haalbaar is qua circulariteit. Knoppen waar je vervolgens aan kunt draaien staan in de afbeelding.
Voorbeelden:
Circulair ontwerpen: Circulaire werkleding Dutch Awareness
Dutch Awearness produceert circulaire werkkleding in samenwerking met Tricorp Workwear, Uniform Brands (Orcon Workwear, Simon Jersey), Alsico, HAVEP en Heigo. Samen produceren ze hoge zichtbaarheidskleding en beschermende kleding voor werknemers die werken in veeleisende omgevingen. Dutch Awearness en hun partners nemen verantwoordelijkheid voor hun producten. Alle producten worden na gebruik teruggenomen en verwerkt naar nieuwe grondstoffen en producten. Alle materialen en producten zijn ontworpen voor hergebruik op het hoogst haalbare product- en kwaliteitsniveau. De keten wordt gecontroleerd via Circular Content Management System, zodat de materialen ook daadwerkelijk hergebruikt worden in nieuwe producten.
http://dutchawearness.nl/circularworkwear/
Digitaliseren: Materialenpaspoort Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat heeft in 2017 geëxperimenteerd met een materialenpaspoort, op initiatief van de aannemer, die de Beatrixsluis gaat uitbreiden. Een materialenpaspoort registreert onder andere de gebruikte bouwmaterialen, de financiële waarde, levensduur, kwaliteit en wijze van constructie en montage.
https://magazines.rijksoverheid.nl/ienw/duurzaamheidsverslag/2018/01/circulaire-economie-rws
Digitaliseren: Madaster
Het doel van Madaster is afval te elimineren door materialen een identiteit te geven. Het Madaster platform fungeert als een publieke, online bibliotheek van materialen in de gebouwde omgeving. Het Madaster platform registreert, ordent, bewaart en ontsluit data met veel aandacht voor veiligheid, privacy en continuïteit.
https://www.madaster.com/nl
Inzameling stimuleren: Insert, marktplaats voor materialen voor de buitenruimte
Omdat BOOT (organiserend ingenieursbureau) circulariteit hoog heeft staan, hebben ze de stichting Insert opgericht. Op deze marktplaats worden grote volumes herbruikbare bouw-, civiele en groenmaterialen aangeboden. Daarnaast wordt op de website kennis gedeeld om anderen op weg te helpen naar circulair werken.
https://marktplaats.insert.nl/
(De)Montabel: Circulair Viaduct bij Kampen
Rijkswaterstaat wil in 2030 circulair werken. Nederland wil een CO2-reductie van 49% in 2030. Om in de toekomst viaducten zo te bouwen dat we geen nieuwe grondstoffen nodig hebben en we geen afval produceren, bouwt Rijkswaterstaat in samenwerking met partners het eerste circulaire viaduct van Nederland.
https://www.rijkswaterstaat.nl/zakelijk/innovatie-en-duurzame-leefomgeving/duurzame-leefomgeving/circulaire-economie/bouw-circulair-viaduct-bij-kampen/index.aspx
(De)Montabel: meld uw project aan bij Anneloes Voorberg
Meekoppelen: meld uw project aan bij Anneloes Voorberg
Meer groen: meld uw project aan bij Anneloes Voorberg
Inzameling stimuleren: meld uw project aan bij Anneloes Voorberg