Invasieve exoten

Exoten zijn planten of dieren die van nature niet in Nederland voorkomen. Invasieve exoten zijn een specifieke groep hiervan die inheemse soorten verdringen en schade toebrengen aan natuur, economie, veiligheid en de gezondheid van mens en dier.

Unielijst invasieve exoten
De EU heeft een gezamenlijke aanpak opgezet om verschillende invasieve exoten te bestrijden. Hiervoor is een Unielijst opgesteld die het bezit, de handel, kweek, transport en import van deze soorten verbiedt. Dit heeft effect op kwekers, gemeenten en beheerders als het om soorten gaat die zij kweken c.q. voorkomen in hun beheergebied.

Naast Stadswerk zetten diverse organisaties en bewonersgroepen in Nederland zich in rond het thema invasieve exoten. Hun rollen verschillen en omvatten onder meer voorlichting, wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek, beleidsadvies, handhaving, signalering en bestrijding. Op de website van het Kennisnetwerk Invasieve Exoten is een overzicht te vinden van betrokken organisaties en groepen. 

Kennisnetwerk Invasieve Exoten
Onderdeel van de aanpak is het Kennisnetwerk Invasieve Exoten. Het Kennisnetwerk Invasieve Exoten ondersteunt overheden, terreinbeheerders en grondeigenaren bij vragen over preventie, bestrijding en beheersing van invasieve exoten.

Meer weten? Bezoek www.invasieve-exoten.info

Online ontmoetingsruimte
Aan het Kennisnetwerk Invasieve Exoten is een online ontmoetingsruimte verbonden. De Kennisnetwerk online ontmoetingsruimte (in de Microsoft Teams omgeving) is bedoeld voor collegiale uitwisseling van kennis en informatie over invasieve exoten. Als deelnemer kun je op een laagdrempelige manier collega’s van andere organisaties ontmoeten om vragen te stellen, discussies te starten, plannen te bespreken of om advies te vragen. Binnen de online ontmoetingsruimte is ook een kennis- en beeldbank beschikbaar zodat deelnemers met elkaar relevante documenten en beeldmateriaal kunt delen.

De online ontmoetingsruimte is uitsluitend bedoeld voor medewerkers van gemeenten, provincies en waterschappen (overheden en publieke organisaties) en organisaties als RWS, ProRail, Havenbedrijven en Natuurorganisaties.

Aansluiten bij de online community kan door te mailen naar chris.vandijk@wur.nl. Je ontvangt dan een email met daarin een link die je toegang geeft tot de Kennisnetwerk Teams groep. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Werkgroep Invasieve exoten
Ook hebben we een werkgroep waar we praktijkervaringen en belemmeringen delen. De werkgroep bestaat momenteel uit de volgende leden: 

Evelien van Doorn (Bureau Stadsnatuur), Jaike Bijleveld (gemeente Amsterdam), Marc Boon (gemeente Utrecht), Chris van Dijk (WUR), Saskia Guldemond (Provincie Utrecht), Christel Welles (Provincie Utrecht), Miika Hijmans (gemeente Deventer), Aad van Leeuwen (gemeente Rotterdam), Henrie Mulder (gemeente Steenwijkerland), Thijs Oude Nijhuis (gemeente Nijmegen), Joyce Penninkhof (Probos) Jan Putters (Havenbedrijf Rotterdam), Carine de Rouw (gemeente Den Bosch), Arjan Schreuder (gemeente Zaanstad), Pim Smit (gemeente Den Haag), Chris Teurlinckx (gemeente Steenwijkerland), Christel Tijhuis (Christel!) en Marcelle Verhoeven (Stadswerk).

Meer weten of wilt u zich bij de werkgroep aansluiten? Neem dan contact op.


Relevante websites
Ter informatie hebben wij onderstaand een aantal nuttige links voor u op een rij gezet. Heeft u vragen met betrekking tot het effect op gemeenten en beheerders? Neem dan contact op met ons via info@stadswerk.nl.

Nieuwsberichten en rapporten

Cookie-instellingen