Slimme verbindingen: fysiek én sociaal voor wijken met toekomst

Begin

23-05-2019 om 13:30

Einde

23-05-2019 om 17:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Fysiek en sociaal samen voor een toekomstbestendig Nieuwstraatkwartier in Almelo
Waar raken de fysieke leefomgeving en participatie elkaar als het gaat om het toekomstbestendig en leefbaarder maken van een wijk? In deze door Stadswerk regio Overijssel georganiseerde bijeenkomst hoort u van de gemeente Almelo hoe, door slimme verbindingen en samenwerking  (woningstichting Beter Wonen, gemeente, wijkwerkers en bewoners) tussen fysiek en sociaal domein, is gewerkt aan een wijk waar iedereen trots op is! 

Achtergrond
In het Almelose Nieuwstraatkwartier staan leefbaarheid en veiligheid onder druk. Het college gaf opdracht het tij in de wijk te keren. Op weg naar een levendig en vitaal Nieuwstraatkwartier waar het volgens bewoners en ondernemers fijn wonen, werken en verblijven is. Het vraagt een flinke investering deze wijk sociaal, ruimtelijk, energetisch en technisch duurzaam op orde te krijgen. De gemeente pakt daarbij niet de traditionele rol van de partij die de signalen uit de wijk ‘ophaalt’ en vervolgens met oplossingen komt. De gemeente maakte geen plan, maar ging in de praktijk aan de slag en stuurde, werkenderwijs, waar nodig bij.

Slimme verbindingen
Het startte een beweging samen met bewoners, ondernemers en organisaties om het ervaren eigenaarschap, de trots op de wijk en de betrokkenheid bij elkaar te vergroten. De programmamanager prikkelt betrokkenen om er sociale, ruimtelijke en technische aspecten niet los van elkaar te zien. Kunnen we de verbetering van een straat net iets anders regelen waardoor we ook sociale effecten bereiken? Door slimme verbindingen realiseer je zo meer met dezelfde (reguliere) middelen. Een voorbeeld is de vervanging van het riool en de herinrichting van de Nieuwstraat die op dit moment loopt. Ook dit proces gebruikte de gemeente om trots en eigenaarschap in de buurt te ontwikkelen.

Binnen het Programma Nieuwstraatkwartier werken sociaal en fysiek samen; een combi die de gemeente Almelo niet meer los laat!

Programma  
13.30 uur Inloop
14.00 uur Ontvangst en welkom in de Hagendoornschool
14.05 uur Inleiding Evelien van Rijswijk-Hendriks (programmamanager) en Ruben de Jong  (projectleider) van de gemeente Almelo over het programma Nieuwstraatkwartier
  Evelien en Ruben vertellen over de do’s and don’ts binnen het afgeronde project ‘herinrichting Nieuwstraat’. Hoe herstelde het vertrouwen, hoe is samengewerkt in ontwerp, aanbesteding en de voorbereiding van de uitvoering? Hoe is met verschillende betrokken partijen (provincie, woningcorporatie, netbeheerder en waterschap) de schouders onder de energietransitie gezet? Vanuit een nieuwe manier van samenwerking.
14.45 uur Excursie langs 2 verschillende locaties. Ga mee in gesprek met bewoners, de gemeente en de wijkwerkers en hoor van hen hoe het kán!
  o    De Merelstraat (de woningcorporatie verduurzaamde deze woningen)
  o    De Nieuwstraat (vervanging riolering. Dit fysieke project is gebruikt om ook sociale aspecten van trots en eigenaarschap in de buurt te ontwikkelen)\
16.15 uur Rondleiding bewonersinitiatief ‘de Hagedoorn’ en afsluitende netwerkborrel.


‘De Hagedoorn’ is een bewonersinitiatief  en ontstaan nadat de basisschool fuseerde met de andere basisschool in de wijk. In korte tijd is het de bewoners gelukt de voormalige school een nieuwe invulling te geven die een meerwaarde heeft voor de wijk.

Deze bijeenkomst is in het bijzonder interessant voor gemeenteambtenaren uit de regio, studenten van Saxion Deventer en professionals die in dorpen, wijken, en buurten actief zijn.

Datum, locatie, kosten
Datum: 23 mei, 13:30-17:00
Locatie: Bewonersinitiatief ‘de Hagedoorn’, Wilgenstraat 11, Almelo.
Kosten: gratis voor gemeentelijke leden van het LCGW en van Stadswerk, € 35,00 overige leden, € 295,00 niet-leden.

Aanmelden klik hier

 

Cookie-instellingen