Klimaatadaptatie

Marco Barendse (beleidsuitvoerder civiel, gemeente Tiel) voor het Waterplein, een echte innovatie die wateropvang combineert met een groen landschap en talloze spelaanleidingen.

Door klimaatverandering krijgen we te maken met extreem weer. De temperaturen stijgen, de hoeveelheid neerslag en het aantal extreme buien nemen toe en we krijgen steeds vaker te maken met perioden van droogte. Hoe managen we de gevolgen hiervan? Voor Stadswerkleden is Klimaatadaptatie één van de grote thema’s van nu en de nabije toekomst. Het is niet voor niets al drie keer op rij gekozen als jaarthema. Stadswerk denkt dan ook graag met u mee en verzamelt en ontsluit relevante kennis uit binnen- en buitenland.

Studiereizen
In 2017 (Kopenhagen) en 2018 (Nantes) organiseerden we succesvolle en goed gewaardeerde klimaatstudiereizen, terwijl water in 2019, in de studiereis naar Resilient Zürich, ook een belangrijk thema was. Bij Stadswerk leert u ook in het buitenland van elkaar hoe het kán.

Bijeenkomsten
In 2020 en 2021 organiseert Stadswerk met regelmaat webinars over klimaatadaptatie. Zo waren er webinars over klimaateffectief groen in de stedelijke omgeving, klimaatveiligheid en hittestress, de adaptatieve buitenruimte, hitte en droogte in de stad en het oogsten van regenwater.

Ook in de jaren daarvoor is er uitgebreid aandacht geweest voor klimaatadaptatie in onze bijeenkomsten. In april 2018 kwam een expertpanel van alle bij Stadswerk aangesloten ingenieursbureaus in Utrecht samen om met onze leden van gedachten te wisselen over dit thema en vragen te beantwoorden. In 2019 organiseerden diverse regio’s bijeenkomsten over dit thema.

Stadswerk magazine
In Stadswerk magazine publiceren we regelmatig artikelen op dit thema. Hier vindt u een selectie van de artikelen over klimaatadaptatie uit Stadswerk magazine terug. Daarnaast brachten we in 2018, samen met RIONED, een special magazine Klimaatadaptatie uit. Dat kunt u hier lezen. In 2020 stond nummer 2 van Stadswerk magazine geheel in het teken van klimaatadaptatie.
 

Cookie-instellingen