Meld u aan voor de sessies op 23 juni
Meld u aan voor de sessies op 24 juni
Op 23 en 24 juni hebben wij maar liefst 10 interactieve workshops via Microsoft Teams voor u in petto als onderdeel van het 'Symposium: Is uw openbare ruimte duurzaam & circulair?'. Een groot aantal gemeenten deelt hun kennis en kunde met u over verschillende assets zoals groen, verharding en ondergrond. Daarnaast is ook ruimte voor procesmatige tools en wordt gesproken over verschillende circulaire bruggen op de Floriade. Ook zijn er twee deelsessies gepland over de toekomst van de Greendeal Duurzaam GWW.
Hieronder ziet u een overzicht van deze 10 inspirerende sessies. Wilt u ook de Talkshow: Is uw openbare ruimte duurzaam & circulair op 22 juni bijwonen? Meld u dan hier aan.
23 juni
10:00 – 11:00 Toekomstbestendige groene assets
Dat groen van grote waarde is, wordt steeds meer een breed gedragen begrip. Maar wat maakt dit groene “bezit” van gemeenten nou echt duurzaam en dus toekomstbestendig en wat zijn opvallende verschillen tussen hoog- en laagbevolkte gebieden op dit vlak? Leendert Koudstaal (gemeente Den Haag) en Hennie Rodijk (gemeente Raalte) gaan met u het gesprek aan.
11:00 – 12:00 Transities in de openbare ruimte: kansen & bekostiging
De energietransitie, circulariteit, de vervangingsopgave en de noodzaak van klimaatadaptatie zorgen ervoor dat gemeenten, groot en klein, aan de slag moeten. Wil Kovács vertelt u meer over de herinrichting van de stedelijke (onder)grond en hoe de Bouwcampus optreedt als katalysator en wat dit voor uw gemeente kan betekenen. Vervolgens neemt Sander Lubberhuizen van de gemeente Apeldoorn u mee in de bekostiging van dermate grote uitdagingen en de rol die (Europese) subsidies daarbij kunnen spelen, ook voor steden buiten de Randstad.
13:00 – 14:00 In gesprek over duurzaam aanbesteden
Tijdens deze sessie zullen Wouter Schik, werkzaam bij Arcadis, voormalig adviseur duurzaam inkopen gemeente Amersfoort en nu idem voor alle gemeentes in de provincie Utrecht namens de provincie en Fanauw Hoppe opvolger van Wouter bij gemeente Amersfoort aan de tand gevoeld worden op het vlak van duurzaam aanbesteden. Vanuit kennis en ervaring krijgt u handvatten mee om in uw eigen gemeente aan de slag te gaan.
14:00 – 15:00 Kademuren nader bekeken: de vervangingsopgave
Tijdens deze workshop vertellen Laura Hakvoort (gemeente Amsterdam) en Steffanie Merema (gemeente Den Haag) u meer over één van de grootste uitdagingen die oude gemeenten kennen: kademuren. Want hoe zorg je dat het onderhoud en beheer van deze assets duurzaam aangepakt wordt? Tot slot vertelt Jos Wessels van CROW u meer over BiKa, Platform Binnenstedelijke Kademuren, en wat dit samenwerkingsverband voor u kan betekenen.
15:00 – 16:00 Manifest Duurzaam GWW 3.0
Na de Greendeal Duurzaam GWW 2.0 komt er een 3.0 versie, maar in welke vorm hoor ik u denken. Joost Fijneman (CROW) vertelt u meer over het Manifest waarmee handen en voeten wordt gegeven aan de ambities voor het komende decennium op het gebied van de verduurzaming binnen Grond- Weg- en Waterbouw.
Meld u aan voor de sessies op 23 juni
24 juni
10:00 – 11:00 Beheren 2.0
Jaap Meindersma, werkzaam bij gemeente Haarlem en lid van de Kopgroep Beheer, gaat in deze sessie in op “beheren 2.0”, ofwel het beheer van de openbare ruimte voor de toekomst. Tegenwoordig raakt vrijwel alles aan beheer, daarom is het ook des te belangrijker om dit zoveel mogelijk integraal te benaderen.
11:00 – 12:00 Ondergrondse assets: het gemaal van de toekomst
Gemeente Rotterdam heeft de doelstelling om in 2050 zo goed als klimaatneutraal te zijn. Een van de projecten die hieraan bij moeten dragen is het gemaal van de toekomst. Door het afvoeren van afvalwater anders, en slimmer, aan te pakken kunnen grote stappen gezet worden. Kijkt u mee tijdens de presentatie van Ronald van Kampen?
13:00 – 14:00 Verharding en slim materiaal(her)gebruik
Ook de asset verharding biedt tal van kansen voor verduurzaming en circulariteit. Tijdens deze sessie leert u meer van Kor Sikma over de Vervanging Gele Stenen in Groningen, een grootschalige vervanging waarbij elektrisch materieel is ingezet. Daarna is het woord aan Danny Zwart en Marie-Louise Gasseling van de gemeente Amsterdam, zij zullen vertellen over de ontwikkeling van een digitale materialenhub (samen met Stichting Insert) waarmee op een vooruitstrevende manier vraag en aanbod van bestaand materiaal tijdig op elkaar kan worden afgestemd. Een pilot uit de proeftuin Circulair Buiksloterham: Leren door te doen!
14:00 – 15:00 Bruggencampus Floriade
De bruggencampus op de Floriade is een perfecte proeftuin voor het toepassen van verschillende duurzame technieken. Tjibbe Winkler (provincie Flevoland en gemeente Almere) vertelt u meer over de verschillende circulaire bruggen en de technieken die hiervoor gebruikt zijn.
15:00 – 16:00 Monitoring Klimaatakkoord
Tijdens alweer de laatste sessie van dit symposium vertellen Els Martijn van Firm of the Future en Joost Fijneman van CROW u over monitoring van het Klimaatakkoord. Door op een uniforme manier de resultaten bij te houden, kan beter (bij)gestuurd worden om zo de beoogde doelstellingen te behalen. Els en Joost werken aan een inventarisatie om te bepalen aan welke eisen een dergelijke uniforme monitoring moet voldoen, zodat alle overheidsopdrachtgevers en hun ondernemers daarmee aan de slag kunnen.
Meld u aan voor de sessies op 24 juni