NVTL Webinar: Stadsbossen

Begin

24-06-2021 om 16:00

Einde

24-06-2021 om 17:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Datum: 24 juni 2021, 16:00 - 17:30
Titel: Stadsbossen
Sprekers: Jean-François Gauthier, Daan Bleichroth en Harry Boeschoten
Kosten: Gratis

Klik hier om u aan te melden

Bomen en planten hebben een positieve werking op onze gezondheid, daar kunnen we niet meer omheen. De resultaten van een nieuw onderzoek zijn het zoveelste bewijs dat een groene omgeving goed voor je is. Toch wonen nog heel veel mensen in steden met weinig groen. Het aanleggen van een stedelijk bos zou dé oplossing moeten zijn. Hoe groen woon jij?

Bosbouw in de stad is essentieel voor een leefbare en duurzame stad. Onlangs legden de onderzoekers van Wageningen Universiteit en het University college uit London bloot dat gebieden met stadsbossen evenveel koolstof op kunnen slaan als een regenwoud. En dat is niet de enige functie van bos in de woonomgeving: het zorgt voor meer biodiversiteit, tegengaan van hittestress, meer sociale contacten en hogere vastgoedprijzen.

In het grote park Hampstead Heath is 178 ton koolstof per hectare opgeslagen. In een tropisch regenwoud is dat gemiddeld 190 ton koolstof per hectare.

Op 24 juni organiseert de NVTL een webinar over bossen in de stad en de vele waarden die dat kan hebben. Ook komt aan bod hoe we dit gaan organiseren en welke ontwerpopgave hier ligt. Gaan we in de verstedelijkingsopgave bossen meenemen?

Sprekers
In drie verhalen leggen 3 sprekers bloot wat bos in de leef en werk omgeving kan doen:

  • Jean-François Gauthier van bureau Sylva (Specialist urban foresting). Jean-Francois studeerde in 2019 af aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam als master landschapsarchitectuur. Zijn project ‘ Trees first , the public spaces of the forest city’ bracht veel lof, hij won een aanmoedigingsprijs voor veelbelovend talent van de NH BOS stichting en kreeg geld van het stimuleringsfonds. Zijn bureau Sylva concentreert zich op bos in een stedelijke context. Gauthier: 'Tomorrow, we will plant forests in our cities rather than trees. Cities will adapt to forest plant communities needs. Space will be made for forest succession and spontaneous growth to proceed. Cities will receive great benefits in return in terms of ecosystem services, and urban forests will contribute to public health.'
  • Daan Bleichroth van IVN (initiator Tiny Forest). Daan haalde de ‘tiny forests’ naar Nederland. Voor hem staat de jeugd centraal omdat hij het als midi ziet kinderen in contact met natuur te brengen in de stad. In december 2015 haalde Daan IVN-ingenieur Sharma naar Nederland voor een bijzonder initiatief: het planten van het eerste Tiny Forest van Europa. Samen met Sharma, gemeente Zaanstad, schoolkinderen en buurtbewoners plantte IVN het eerste Tiny Forest, midden in de stad. Na vijf jaar zijn de eerste resultaten positief. De snelle en gezonde groei verraste iedereen.
  • Harry Boeschoten van Staatsbosbeheer (HNS ontwikkelde met anderen een model voor stedelijke bossen inclusief doorrekening). Harry is programmadirecteur Groene metropool bij Staatsbosbeheer. Daarvoor was hij actief in verschillende functies bij Staatsbosbeheer. Natuur zit in zijn genen, hij wil het liefst iedereen in Nederland de kans geven de natuur te beleven. Boeschoten: 'Dat is ook het principe van de groene metropool. Je wil in een groen en water netwerk mensen vanaf hun voordeur de kans geven het landschap te beleven en zonder barserres van voordeur tot Veluwe te komen. Zeker met de verstedelijking is dat nabije groen van essentieel belang.'

Schrijf u nu in voor het webinar op 24 juni van 16.00 uur tot 17.30 uur!

Moderators:
Audrey Coert (landschapsontwerper) en Jan Janse (bestuurslid NVTL)

Cookie-instellingen