Bijeenkomst Klimaatadaptatie: hittestress-reductie, Arnhem

Begin

26-10-2017 om 13:00

Einde

26-10-2017 om 17:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Hoe een groene inrichting de stad helpt

Joop Spijker (WUR, Alterra): "Een hoger percentage groen in steden en dorpen, vermindert de opwarming en zorgt voor actieve koeling in de avond; dan gaat het groen verdampen. Daarnaast bieden bomen natuurlijk nog schaduw! Die zorgt voor aangename koelte en gaat tegelijk opwarming tegen van (beschaduwde) gebouwen en straten."

Hasse Goosen (CAS): "Wat betekent klimaatverandering voor uw gemeente? Elke gemeente moet in 2019 een klimaatstresstest uitgevoerd hebben. Maar wat dan? Hoe helpt deze informatie je om een volgende stap te nemen? We verkennen verschillende benaderingen voor adaptatie."

Jules Bongers (BOOT): "Hoe kan het anticiperen op klimaatverandering steviger worden verankerd in (gemeentelijke) programma's van eisen voor de fysieke buitenruimte. Ik bied u inzicht in de mogelijkheden en de vertaalslag naar de uitvoering."

Achtergrond:
Een goede invulling van het groen in steden en dorpen is van groot belang voor de leefbaarheid, natuur in de stad en klimaatadaptatie (wateropgave, hittestress-reductie) Groen kan een grote bijdrage leveren aan deze thema’s. Deze dag focust op het aspect hittestress-reductie. Deze eeuw waren er reeds zomers waarin in Nederland honderden extra overlijdensgevallen te betreuren waren ten gevolge van hittestress (bron: RIVM). De klimaatscenario’s van het KNMI geven aan dat dit soort zomers steeds vaker zullen voorkomen.

Doelstelling:
“Hoe kan de stedelijke omgeving toekomstbestendiger worden gemaakt door de toepassing van groen?”  De focus ligt hierbij op hittestress

Tijdens deze bijeenkomst wordt zowel de theoretische achtergrond, beleidsmatige visie en een doorkijk naar de praktijk belicht.      

13.00 uur Inloop
13.30 uur Start
13.45 uur Joop Spijker - benadering vanuit onderzoekinstituut WUR, Alterra
14.30 uur Hasse Goosen - benadering vanuit het CAS
15.00 uur Pauze
15.30 uur Jules Bongers - benadering vanuit ingenieursbranch
16.15 uur Plenaire paneldiscussie
17.00 uur Afronding


Praktische informatie
Voor wie (vooral): Overheid, bedrijfsleven en onderwijs
Groepsgrootte: 25-30 personen
Locatie: Buurtcentrum de Lommerd, Spijkerstraat 125,  6828 DC Arnhem
Kosten: €25,- voor Stadswerk-leden, voor €65 niet-leden (excl. btw)

Aanmelden klik hier

Cookie-instellingen