Bijeenkomst Energietransitie en de lokale fysieke leefomgeving

Begin

04-04-2018 om 13:00

Einde

04-04-2018 om 17:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Highlights
Clim Sorée (Bosch Slabbers – tuin- en landschapsarchitecten)
“Bij de energietransitie gaat het vaak over de negatieve impact op het landschap. Ik laat u zien dat deze transitie tevens gebruikt kan worden om bestaande kwaliteiten te benadrukken, knelpunten op te lossen en nieuwe kwaliteiten aan het landschap toe te voegen.”

Harald Zegeren, Regisseur vastgoed en duurzaamheid, Gemeente Steenwijkerland
“Wij geven ons beleid samen vorm met inwoners, onder andere aan de hand van de G1000-methodiek. We laten u zien hoe dit uitpakt rondom de energietransitie en welke consequenties het heeft voor de fysieke leefomgeving.”

Peter Stam  en Vincent Breen van Energiecoöperatie Endona en gemeente Raalte  
“Hoe maken we samen werk van de energietransitie? En hoe bewaakt de gemeente in de fysieke leefomgeving de balans tussen burgerinitiatief en andere belangen?”


Achtergrond
De energietransitie is door de Rijksoverheid in een beleidsplan gegoten om van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie over te stappen. “Concreet is de ambitie voor vermindering van de Nederlandse broeikasgasemissies in 2050 met 80 tot 95% ten opzichte van 1990.” (PBL). Wat betekent deze transitie op lokaal niveau? Wat heeft het voor gevolgen voor de fysieke leefomgeving, het landschap en het platteland? En welke spelers hebben allemaal een rol? Gemeenten, het Rijk, provincie, energiebedrijven, woningeigenaren, inwoners? Hoe organiseer je dat lokaal?
 

Bijeenkomst
Over deze vragen gaat deze bijeenkomst van regio Overijssel op woensdagmiddag 4 april in Steenwijkerland. De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die op lokaal niveau bezig is met de energietransitie. Twee gemeenten uit de provincie delen graag hun ervaringen met u over hoe ze de energietransitie vorm geven en hoe ze daarbij burgerparticipatie en ontwerp en beheer van de fysieke leefomgeving hand in hand laten gaan. Daarnaast is er een inleiding van architect Clim Sorée die laat zien welke kansen de energietransitie biedt voor de kwaliteit van het landschap.

Programma
13.00 uur Inloop
13.30 uur Start en welkom door dagvoorzitter
13.45 uur Inleiding Clim Sorée van Bosch Slabbers tuin- en landschapsarchitecten. Clim Sorée laat zien wat de invloed is van de energietransitie op het (stedelijke) landschap en hoe deze transitie ingepast danwel toegepast kan worden. Hij schetst nieuwe inzichten over de impact van de energietransitie op het landschap en welke kansen dit kan bieden. Want kansen zijn er! Bij dit thema gaat het vaak over de negatieve impact op het landschap, maar Clim laat zien dat de energietransitie tevens gebruikt kan worden om bestaande kwaliteiten te benadrukken, knelpunten op te lossen en nieuwe kwaliteiten aan het landschap toe te voegen.
14.30 uur Harald Zegeren, Regisseur vastgoed en duurzaamheid, gemeente Steenwijkerland
  Namens de gemeente Steenwijkerland laat Harald Zegeren zien hoe zij, samen met o.a. de burgers en met behulp van o.a. participatie waaronder de G-1000 systematiek, lokaal werk maken van de energietransitie en tot welke resultaten dit nu al heeft geleid. 
15.15 uur korte pauze
15.30 uur Peter Stam en Vincent Breen (Energiecoöperatie Endona en gemeente Raalte)
  Energiecoöperatie Endona ontwikkelt in de gemeente Raalte een zonnepark. Zowel Endona als de gemeente nemen u, vanuit hun eigen perspectief, mee in de ontwikkelingen en concrete plannen. Hou bewaak je als gemeente de balans tussen de welkome participatie van bevlogen én deskundige burgers en andere belangen, zoals beheer en andere elementen in de openbare ruimte?  
16.30 uur Afsluiting met borrel
 
Praktische informatie
Datum en tijd : 4 april, van 13.00 uur t/m 17.00 uur
Locatie : Buze, Cultureel centrum in Steenwijk, Oostwijkstraat 110, 8331 EG Steenwijk. Locatie ligt op 10 min lopen van het station.
  Parkeren kan het beste op het parkeerdek aan de Gasthuispoort.
Kosten : gemeentelijke leden Stadswerk gratis, overige leden 35,00, niet-leden 225,00


Meer informatie?
Neemt u dan contact op met Louise Kok of 0318-692721.

Aanmelden klik hier

Cookie-instellingen