Krijgt een boom in uw gemeente straks een Europees podium?

26-04-2018

Dit jaar doet Nederland voor het eerst mee aan de Europese verkiezing Tree of the Year. SBNL Natuurfonds in Leersum is in samenwerking met dagblad Trouw op zoek naar bomen in Nederland met een bijzonder verhaal. Aanmelden kan tot 15 mei. Een mooie kans om uw gemeente op de kaart te zetten!

De Boom van het Jaar 2018 draait niet om de grootste, oudste of mooiste boom. De jury is op zoek naar het verhaal achter de boom. De eerste zoen onder de oude eik, het jaarlijkse dorpsfeest onder de grote kastanje, of de eenzame beuk die als enige een verwoestende bosbrand overleefde. Bomen vertellen ons verhalen. Verhalen om gedeeld en steeds weer opnieuw verteld te worden.

 

Stemmen
Na 15 mei gaat de jury aan de slag met alle inzendingen. Per provincie wordt één boom gekozen die doorgaat voor de eindstrijd. Deze provinciale winnaars worden eind augustus bekendgemaakt. Van 1 september tot 15 oktober kan er vervolgens door heel Nederland worden gestemd. De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2018. Deze winnaar wordt eind oktober feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year 2019 die in maart volgend jaar bekend gemaakt wordt. Deze Europese verkiezing bestaat sinds 2011 en wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA). Nederland is het 14e land dat aansluit.

 

Uw gemeente op de kaart?

Zet uw gemeente op de Europese kaart en doe mee! Dat kan door zelf als overheid een boom (met foto en verhaal) aan te melden via www.deboomvanhetjaar.nl. Maar ook door deze verkiezing onder de aandacht te brengen van uw inwoners, bijvoorbeeld via de gemeentelijke website. Wellicht kennen zij een boom in uw gemeente met een bijzonder verhaal.

 

Volg De Boom van het Jaar 2018 ook via Facebook. De aftrap van De Boom van het Jaar 2018 is verzorgd door het dagblad Trouw, dat gedurende het gehele evenement optreedt als mediapartner van SBNL Natuurfonds. Het eerste artikel kunt u hier teruglezen.

 

Bekijk ook

Cookie-instellingen