‘Investeren in de groeiplaats van stadsbomen loont’

28-06-2018 {0} reacties

Onderzoek op de grens van innovatie en assetmanagement. Dat sprak Erwin Albeda en Sjoerd Wiltjer, beiden student aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp, wel aan. Niet het zoveelste standaardbeheerplan schrijven, maar de ontwikkeling rondom de waarde van stadsbomen echt een stap verder helpen.

Ze zochten de juiste balans tussen kosten, prestaties en risico’s in het beheer van stads-bomen. De grote vraag: in welke maatregelen moet je investeren als je wil dat stadsbomen een maximaal effect hebben voor de stad?

Oorzaak en gevolg
De volgende stap was het uiteenrafelen van het risico groeiplaatsuitputting in oorzaken en gevolgen voor de stad. De analyse helpt bij het kiezen van een beheeraanpak. Sjoerd Wiltjer: “De belangrijkste oorzaken van groeiplaatsuitputting zijn: zetting, te weinig ruimte en het in een keer ophogen in plaats van in fases. Groeiplaatsverbetering is een van de belangrijkste maatregelen. Denk dan aan grond uitwisselen, mest toevoegen, de grond beluchten of stenen weghalen zodat er meer ruimte ontstaat.”

Assetmanagement…
Assetmanagement… Ook hun docent moest zich er even goed in verdiepen. De methode die in Rotterdam wordt toegepast voor het beheer van de buitenruimte is relatief nieuw en nog geen standaardonderdeel van de opleiding Tuin- en landschapsinrichting aan de hogeschool. Maar Erwin en Sjoerd (afstudeerrichting Management Buitenruimte) lieten zich daardoor niet weerhouden en bekeken de Rotterdamse stadsboom het afgelopen jaar door een assetmanagementbril. Wat hen meteen opviel? Hoe betrokken Rotterdammers zijn bij de bomen in hun stad. Sjoerd Wiltjer: “Trek een oranje hesje aan, kijk naar een boom en je hebt aanspraak.”

Groeiplaatsuitputting
De studenten maakten met de kennis en ervaring van collega’s een ‘risicoregister’ voor stadsbomen. Hierin staan de belangrijkste risico’s die het positieve effect van bomen op de stad in de weg kunnen staan: gebrekkige groeiplaatsomstandigheden, zetting en (niet-gefaseerde) ophoging, een eenzijdig bomenbestand en ziektes en plagen. Erwin Albeda: “Een risicoregister laat zien welke risico’s je eigenlijk moet zien te voorkomen. Je kijkt naar wat er mis kan gaan en hoe erg dat is voor de Rotterdammer, maar ook hoe groot de kans is dat het gebeurt. Omdat groeiplaatsuitputting uit de analyse rolde als grootste risico, zijn we daarmee verder gegaan. Investeren om dit te voorkomen loont.”

Meer informatie?
Het hele artikel leest u hier. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Tony Pipping, assetmanager groen gemeente Rotterdam: tj.pipping@rotterdam.nl. Blijf op de hoogte van het Rotterdams assetmanagementnieuws en ontvang de praktijkvoorbeelden automatisch in je mailbox, door je aan te melden voor #AssetAlert via assetmanagement@rotterdam.nl.

Bekijk ook

Cookie-instellingen