Gezamenlijke strijd tegen het groene monster

16-08-2018

De Japanse duizendknoop is een moeilijk bestrijdbare invasieve exotische plant. Hij groeit snel en vormt in Nederland een steeds groter probleem. Bovengronds drukt hij alle andere planten weg en ondergronds houdt zelfs steen of beton hem niet tegen. Tijd voor actie dachten ze in Rotterdam!

De sterke wortelstokken en stengels van de Japanse duizendknoop zijn in staat om schade te veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen. De wortels reiken tot grote diepte en kunnen tot wel drie meter verderop uit de grond komen. Een klein stukje wortel of een enkele knoop is al voldoende voor de plant om te kunnen groeien.

Groene monster
Daarom roept de gemeente alle Rotterdammers op om te helpen verdere verspreiding te voorkomen. De gemeente beheerst de plant op gemeentegrond en openbaar terrein. De gemeente geeft burgers tips om zelf de strijd met het ‘groene monster’ aan te gaan:

•  Knip de plant af of trek hem, liefst met wortel en al, uit de grond
•  Verzamel zorgvuldig al het snoeisel en voorkom dat er stukjes van de plant of wortel achterblijven
•  Doe alles in een stevige vuilniszak en bindt deze goed dicht
•  Gooi de vuilniszak bij het gewone huisvuil. Dus vooral niet bij het groenafval
•  Het afval van de plant wordt zo verbrand, samen met het andere afval
•  Vergeet niet uw tuingereedschap goed schoon te maken

Locaties melden
Om te voorkomen dat de plant overal in Rotterdam opduikt en schade toebrengt aan huizen, dijken en wegconstructies, roept de gemeente iedereen op om locaties in het openbare gebied waar de Japanse duizendknoop groeit te melden. Dat kan via de BuitenBeter App of door te bellen met 14 010. De gemeente legt op kaart vast waar de plant voorkomt en hoe hij zich ontwikkelt. Bestrijders krijgen hierdoor een goed beeld van alle locaties, zodat ze de plant gericht kunnen aanpakken. Met een speciale maaimachine maaien bestrijders de duizendknoop weg. Het snoeisel wordt opgevangen en resten zorgvuldig verwijderd. Echt volledig uitroeien door bestrijding lukt nog niet, omdat geen enkele beschikbare bestrijdingsmethode voor 100% effectief is. Maar uit landelijk onderzoek is gebleken dat maaien, voor een drukke stad als Rotterdam, op dit moment de meest effectieve manier van beheersen is.

Meer informatie?
Het volledige artikel leest u hier. Meer weten over Invasieve exoten? Klik dan hier of bel met Anneloes Voorberg 0318-692721.

Bekijk ook

Cookie-instellingen