Leergang ‘Samen sturen op beheer openbare ruimte en afval‘

13-09-2018

De HAN, NVRD en Stout Groep hebben een leergang opgezet voor het verbeteren van de samenwerking tussen gemeenten en afval- en reinigingsbedrijven. In deze Post HBO-leergang worden theorie en praktijkervaring gekoppeld aan de vraag van NVRD-leden. Samen met de HAN is dit in een leeromgeving gegoten.

De rol van de overheid verandert voortdurend. Constant veranderende omstandigheden maken dat de overheid altijd zoekt naar een goede manier om invulling te geven aan haar rol. In dit proces kan spanning ontstaan. Juist als er sprake is van een verandering in de traditionele rollen van de overheid is dit zichtbaar. Bijvoorbeeld dat de gemeente taken op afstand plaatst. Denk hierbij aan afvalinzameling en het beheer van de openbare ruimte.

Scherpte
Bij het op afstand plaatsen van taken komt de zoektocht naar een andere manier van werken scherper in beeld. Dit omdat er wel al een structuurverandering wordt gerealiseerd maar nog niet altijd gekeken is naar hoe er in deze nieuwe structuur moet worden gewerkt. Deze scherpte aan twee kanten van de tafel maakt dat zowel opdrachtgever als opdrachtnemer tijd kwijt is om elkaar vast te houden in de uitvoering. Verwachtingen zijn aan de voorkant niet altijd duidelijk of realistisch. Hierdoor drijft de aandacht soms af van de uitvoering van de maatschappelijk relevante overheidstaken.

Betrokkene aan het woord
In februari van dit jaar is de eerste leergang afgesloten met de uitreiking van certificaten. Deelnemer Jeroen van Helmond, sr. technisch medewerker afval en reiniging van de gemeente Helmond, kijkt terug op een geslaagde leergang. Jeroen: “de rode draad van de leergang is voor mij dat je samen stuurt op het beheer openbare ruimte en afval, dus uitvoerende dienst en opdrachtgever. Door bewust stil te staan bij hoe je werkt, helpt dit om zaken anders op te pakken. Het feit dat ik de leergang met collega’s uit het vakgebied doorloop, maakt dat ik alles meteen kan toepassen in mijn werk”. 

Korting voor Stadswerk-leden
De volgende leergang voor reinigingsdiensten gaat binnenkort van start.  Meer informatie vindt u hier. Stadswerkleden betalen 1.799 euro in plaats van 2.199 euro voor deelname aan de leergang. 

 

Bekijk ook

Cookie-instellingen