Studiereis Nantes in dagblad De Limburger

01-10-2018 {0} reacties

De studiereis naar Nantes werd met een 8,4 als rapportcijfer weer goed gewaardeerd. Journalist Peter Bruijns van dagblad De Limburger was één van de deelnemers. Hij schrijft al jaren over klimaatverandering en greep de studiereis aan om zich te verdiepen in ons klimaat van de toekomst.

In De Limburger schreef hij er het artikel ‘Stadsoases bezweren de opwarming’ over. Zijn conclusie? Er gebeuren allerlei, zeker voor Nederlandse professionals, interessant dingen, maar ook in Nantes is er nog veel werk aan de winkel om de Franse stad klaar te stomen voor de klimaatverandering. Onderstaand leest u een aantal observaties van Bruijns. Het hele artikel leest u hier.

Lissabon
Nantes heeft een gematigd zeeklimaat en wisselvallig weer. De zon schijnt er tweeduizend uren per jaar. Het is er doorgaans 2 graden warmer dan in Nederland. De winters zijn milder, maar meestal sterk bewolkt. Het regent er ook veel, behalve dan afgelopen zomer, toen viel er nauwelijks een druppel. Het aantal tropische dagen, warmer dan 30 graden, neemt de laatste jaren toe. Dat is begrijpelijk: ook in Nantes staat het klimaat niet stil. De stadsregio kan zich schrap zetten voor een klimaat dat lijkt op dat van Lissabon. Het kan er dan wel 3 graden warmer worden.

Fietsers krijgen voorrang
Het autoverkeer in de stad wordt ontmoedigd: dat moet halveren tussen nu en 2030. Daarom krijgen fietsers en voetgangers overal voorrang. 3 procent van de inwoners gebruikt de fiets, dat moet 12 procent worden. Overal in de stad zijn fietsstroken geschilderd of fietspaden aangelegd. Op tientallen punten staan in totaal 1230 huurfietsen klaar. Er wordt flink in schoner openbaar vervoer geïnvesteerd.

Geen spons
De stadsregio Nantes “De stad ligt nog vol met beton en asfalt. Nantes is nog zeker geen spons”, zegt een van de deelnemers. Maar wie het de inwoners vraagt, krijgt te horen dat het leven in Nantes geen straf is. Tot laat in de avond is het gezellig druk op de terrasjes in het historische stadshart. Het blijft er aangenaam warm. Dat is een mooi vooruitzicht. Straks kunnen we ook in Nederland leven als god in Frankrijk.

Bekijk ook

Cookie-instellingen