De bloemetjescontainer werkt!

18-10-2018

Afval naast de containers is een veel voorkomend probleem. Zo ook in Rotterdam. Niet iedere Rotterdammer deponeert zijn vuilniszak netjes ín de bak. De gemeente treft diverse maatregelen in de strijd tegen bijplaatsingen en zwerfafval. En experimenteert. Bijvoorbeeld met de bloemetjescontainer.

Dit gedragsexperiment in de Rotterdamse Tarwewijk om bewoners aan te zetten tot schoner gedrag bleek erg effectief. Het zorgde in drie maanden tijd voor maar liefst 85% minder gedumpt afval en grofvuil.

Meer nodig
Dixie Hoek, adviseur inzameling en hergebruik bij de gemeente Rotterdam en betrokken bij de proef: ‘In de Nota Schone Stad heeft Rotterdam allerlei extra maatregelen benoemd in de strijd tegen bijplaatsingen en zwerfafval: we plaatsen meer containers ondergronds, rijden vaker langs om ze te legen, ruimen zakken, zwerfafval en grofvuil naast de containers op, schrijven boetes uit en geven voorlichting. Maar in sommige wijken is dat niet genoeg.’

Experiment
De gemeente Rotterdam heeft daarom met gedragspsychologen een proef opgezet om het gedrag van Rotterdammers op een positieve manier te beïnvloeden. In maart 2018 werden op vier locaties in de Tarwewijk de ondergrondse containers voor restafval aangekleed metkunstgras met bloemen en buxushagen. Op de stoep bij sommige containers werden bewoners getipt om grofvuil gratis te laten ophalen.

Resultaat: minder afval op straat
Direct al in de eerste maand lag er 75 procent minder afval rond de aangeklede containers. Ruim drie maanden later is de hoeveelheid gedumpt afval en grofvuil zelfs afgenomen met 85 procent. Veel bewoners reageerden positief op de aangeklede containers. Dixie Hoek: ‘Ik had niet verwacht dat de proef zoveel los zou maken bij collega’s en bewoners. Vanaf dag een stroomden de reacties binnen en nog steeds is er op socialmedia veel vraag naar de ‘bloemetjescontainer’.

Meer informatie?
Hier leest u het hele artikel.  Meer weten over deze proef? Neem contact op met Dixie Hoek, adviseur Inzameling en hergebruik gemeente Rotterdam. Geïnteresseerd in meer Rotterdamse praktijkvoorbeelden in het beheer van de stad? Meld u dan aan voor hun # AssetAlert.

Bekijk ook

Cookie-instellingen