URBANOS wint prijsvraag AM I Included?

04-12-2018

Pepijn Verpaalen was op 30-10 jl. te gast tijdens de Future Green City college tour. In Heerlen vertelde hij hoe gemeenten gedurfd én met bewoners, organisaties en ondernemers de openbare ruimte kunnen vormgeven. Afgelopen week won hij met zijn bureau URBANOS de prijsvraag AM I Included?

Deze door gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM uitgeschreven prijsvraag heeft als doel ‘innovatie over inclusiviteit in de stad te versterken. De winnaar gaat samen met AM op een nader te bepalen locatie werken aan de realisatie van een inclusief gebied, waarbinnen iedereen ertoe doet en iedereen meedoet.

Breed palet denkrichtingen
De prijsvraag ‘AM I Included?’ heeft een rijke oogst opgeleverd, zo geeft Hilde Blank (initiatiefnemer prijsvraag en bouwmeester AM) aan. ‘Er is een breed palet aan denkrichtingen over de inclusieve stad. Ook zijn tal van interessante referenties en werkmethoden genoemd, die AM nader onder de loep kan nemen en kan integreren met haar eigen aanpak van gebiedsontwikkeling. De keuze viel dus op de visie van URBANOS, omdat het ‘erin is geslaagd AM echt anders te laten denken over wie zijzelf is en wie de ander is in de stad’.

Empathie
Het centrale begrip “empathie” dat URBANOS hanteert - voor alle partijen die bij een gebied zijn betrokken - vormt het startpunt voor een gezamenlijke ontdekkingstocht hoe een gebied meer inclusief kan worden gemaakt, zowel binnen als buiten de stad. De concrete aanpak die het team voorstelt, kan in de praktijk goed worden uitgewerkt tot een AM-methode, waarbij het gehele bedrijf wordt betrokken en waarbij inclusiviteit als vast aandachtspunt wordt meegenomen.

Meer informatie?
Weten hoe Pepijn Verpaalen en zijn collega Camila Pinzon Cortes bij URBANOS denken over stedelijk ontwerp en participatie? Of hoe ze door te experimenteren bewoners een ander ontwerp van de openbare ruimte ,laten ervaren? Lees dan het interview dat we met Pepijn Verpaalen hadden en het verslag van de Future Green City college tour bijeenkomst op 30 oktober jl. Er staan nog twee Future Green City college tour sessies op de agenda, in Amsterdam (11 december over groen en gezondheid met Nico Wissing) en Rotterdam (17 januari over leisure en leefbaarheid, met Milan Meyberg).

Bekijk ook

Cookie-instellingen