Stadswerkcolumns gebundeld in ‘Stedelijkheden’

31-01-2019

Gert-Jan Hospers, onder meer actief voor Stichting Stad en Regio en de Radboud Universiteit, schreef van 2015 tot 2018 columns voor Stadswerk magazine. Die zijn nu gebundeld in ‘Stedelijkheden: stukjes over de stad’. U kunt het gratis krijgen als bezoeker van één van de Stadswerkbijeenkomsten.

Hospers komt tot de onderwerpen voor zijn stukjes door goed om zich heen te kijken, zo vertelt hij in de nieuwe editie van Stadswerk magazine die op 5 februari a.s. verschijnt. “Je komt fenomenen in de openbare ruimte overal tegen. Zo ligt er vlakbij mijn huis een ‘olifantenpaadje’. Omdat ik meer over dat fenomeen wilde weten, ging ik erover lezen en schreef er een stukje over. Een column schrijven is een mooie manier om wat nieuws bij te leren.

Menselijke maat centraal
De meeste columns sluiten aan bij het werk van de bekende urbanisten Jane Jacobs en Jan Gehl. “Zij pleiten ervoor de menselijke maat centraal te stellen en de stad te benaderen ‘op ooghoogte en met 5 kilometer per uur’. Als je op die manier naar de stedelijke omgeving kijkt, zie je hoe belangrijk ogenschijnlijke details zijn, zoals afvalbakken, fietsenrekken en openbaar groen.

Shakespeare
Hospers wil professionals in de openbare ruimte graag wat meegeven. “Ik wil ze vooral een hart onder de riem steken: het zijn niet de strategen op het stadhuis maar de beheerders van de openbare ruimte die ervoor zorgen dat een stad er mooi bijligt. Verder hoop ik dat mijn columns aan het denken zetten. Mijn boodschap: wees kritisch op hypes en vergeet nooit de mensenmaat. Of zoals Shakespeare het al zo mooi zei: ‘Wat is een stad zonder de mensen?’”

Stedelijkheden ontvangen?
U kunt het boekje bestellen via Stad en regio. U kunt er ons ook even naar vragen wanneer u binnenkort een Stadswerkbijeenkomst bezoekt. We doen u er graag één cadeau! Kijk voor al onze bijeenkomsten in de agenda.

 

Bekijk ook

Cookie-instellingen