Rijkswaterstaat zet ambitieus in op meer duurzaamheid

05-06-2019

Duurzaamheid in 2020 ‘business as usual’ in Grond-, Weg- en Waterwerk (GWW). Dat is de ambitieuze doelstelling van de Greendeal Duurzaam GWW 2.0. Rijkswaterstaat presenteerde al even ambitieuze tenderdocumenten. Met een schema dat richting geeft aan de Beste Prijs-Kwaliteit verhouding (BPKV).

Zo wordt er op allerlei niveaus werk gemaakt van meer duurzaamheid en koers gezet richting het ambitieuze einddoel ‘Nederland 2050 circulair’. Duurzaamheid in GWW zet ook in economische zin zoden aan de dijk. Het Economisch Instituut voor de Bouw becijferde dat in 2023 ruim 17 miljard wordt uitgegeven aan nieuwbouw en herstel in de GWW sector. Gemeenten zijn daarbij de grootste opdrachtgever.

Community of Practice: gemeenten leren van elkaar
De Greendeal is ambitieus en is dit jaar nog ondertekend door Amsterdam en Arnhem. Zij zijn inmiddels aangesloten bij een Community of Practice waar ook de gemeenten Groningen, Amersfoort, Nijmegen, Eindhoven, Oss, Breda, Haarlem en Rotterdam deel van uit maken. De communityleden leren uit elkaars praktijk en zijn samen onderweg naar het ambitieuze einddoel van de Greendeal om uiteindelijk ‘Nederland 2050 circulair’ te realiseren. Het accent ligt nu sterk op de noodzakelijke reductie van emissies maar circulaire economie behelst meer.

Hulpmiddel: Mindmap Circulaire Openbare Ruimte
Om dat te laten zien, maakten Stadswerk en NVRD branchevereniging voor afvalbeheer en beheer van de openbare ruimte vorige jaar de Mindmap Circulaire Openbare Ruimte. Met als boodschap: Iedereen kan beginnen en overal kun je beginnen. De mensen van de praktijk maken het verschil!

Meer informatie of meedoen?
Meer weten over de Greendeal, de Community of Practice of de Mindmap Circulaire Openbare Ruimte? Of wilt u in uw gemeente een kleinschalige Werksessie beleggen om concrete circulaire stappen te zetten? Neem dan contact op met Maarten Loeffen. En sluit u aan!

Bekijk ook

Cookie-instellingen