Inmiddels zijn de handleidingen in het buitenland vertaald en opgenomen als vakliteratuur door diverse opleidingen. Kim is lid van de wetenschappelijke raad van advies van NL Greenlabel en wordt vaak gevraagd door overheid, onderwijs en andere opdrachtgevers voor het realiseren van prettige en gezonde groene locaties en gebouwen. Op 2 oktober geeft ze om 14:30 een lezing over Het Levende Gebouw in het Future Green City Ideeëntheater tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht. Wat kunt u daar verwachten?
Integrale en ‘complete’ aanpak
Kim: “Veel opdrachtgevers en ontwikkelaars zijn bezig met bepaalde aspecten van gebouwen en locaties. Bijvoorbeeld klimaatadaptief, energieneutraal of natuurinclusief. Het Levende Gebouw verbindt al die aspecten, en verbindt ze bovenal met de mens. Ik neem de bezoekers mee in een integrale benadering; een combinatie van wetenschap en ervaringen vanuit praktijkvoorbeelden. Zowel succes- als faalfactoren komen aan bod. De aanpak is integraal en ‘compleet’. Bekende en onbekende meerwaarden van groen worden handig en overzichtelijk gepresenteerd. Bezoekers gaan naar huis met meer kennis over het ontwerpen en ontwikkelen van haalbare en betere groene gebouwen en locaties. Het Levende Gebouw is een inspiratiebron en hulpmiddel voor een integrale aanpak voor projectontwikkelaars, (landschaps-)architecten, facilitair managers en opdrachtgevers. Ook overheden zoals gemeenten die bezig zijn met (her) ontwikkeling van een locatie kunnen dit concept goed gebruiken.”
Groen lange termijn investering
Kim: “We zijn vaak geneigd alles technisch op te oplossen. Groen draagt integraal bij aan het oplossen van allerlei vraagstukken. Groen en techniek kunnen daarbij samenwerken of elkaar zelfs versterken. Groen is een versterkende en verbindende factor. Het mooie van groen is dat je allerlei waarden kunt stapelen. Groen dat gemaakt is voor verkoeling of het verminderen van geluidshinder kan ook bijdragen aan biodiversiteit, sociale cohesie en dienen als rustgevend uitzicht. Groen is een investering die op de lange termijn steeds beter de gewenste functies vervult.” Tijdens haar presentatie op 2 oktober komen ook praktische hulpmiddelen aan bod. Kim: “De mindmaps per functie bijvoorbeeld. Die vormen een handig hulpmiddel om in een gesprek de meerwaarden en de mogelijkheden van groen toe te lichten. Bij projecten zijn meerdere partijen betrokken en zij kunnen door verschillende thema’s geraakt worden. De mindmap biedt een integraal en compleet overzicht voor ontwerpen met groen en is zowel handig ter voorbereiding van als tijdens de gesprekken.”