Stelt u een stuk grond beschikbaar als Bomenhub?

17-12-2020

Mooi groen is niet lelijk! Meer Bomen Nu streeft ernaar deze winter 1.000.000 zaailingen weg te geven om de vergroening in Nederland te bevorderen. Gemeenten kunnen daarin een sleutelrol spelen door een Bomenhub te organiseren. Wilt u weten hoe u dit initiatief kunt ondersteunen? Lees dan verder.

Meer Bomen Nu heeft een droom: over twee jaar heeft elke gemeente zijn eigen Bomenhub. Een plek waar (gemeente)groenbeheerders en boswachters zaailingen inleveren en boeren en burgers deze gratis kunnen halen. Zo kan de bosmaaier voorgoed de schuur in, en kunnen we Nederland extra snel vergroenen.

Gemeentegroenbeheerders gezocht
De missie van Meer Bomen Nu is even ambitieus als eenvoudig: deze winter één miljoen zaailingen verzamelen en gratis weggeven. Gezien de recente coronamaatregelen wordt dit in de praktijk naar eigen zeggen een lastige opgave, maar dat hier animo voor is, blijkt uit het aantal aanmeldingen: op moment van schrijven zijn er namelijk 1054169 bomen en struiken aangevraagd. Daarom gaan 1600 aangemelde vrijwilligers, o.l.v. gemeentegroenbeheerders, boswachters of ecologen, de natuur in. Daar verzamelen zij zaailingen van 50 tot 150 cm die er te veel of in overvloed zijn.

Meer Bomen Nu zoekt gemeentegroenbeheerders die stadsparken openstellen voor hun oogstdagen en die hun vrijwilligers willen begeleiden. Vele gemeenten zijn al hiermee aan de slag gegaan. Daar worden door gemeentemedewerkers al vele zaailingen ‘gered’: niet alleen van de bosmaaier, maar ook van te weinig zonlicht of een suboptimale plek. De hoop is erop gevestigd om na 18 januari weer op volle sterkte te kunnen oogsten.

Een tweede kans voor zaailingen
Heeft u in uw gemeente nog plekken waar de vuilboom, zoete kers, lijsterbes of andere gewilde soorten in overvloed staan? Meer Bomen Nu komt graag in 2021 met vrijwilligers om zaailingen een tweede kans te geven. Zo steken we samen de handen uit de mouwen voor het klimaat en meer biodiversiteit. Stelt u binnen uw gemeente een plek beschikbaar voor deze zaailingen? Vanaf 0,1 hectare kunt u al een Bomenhub opzetten. Vanuit de hubs gaan de jonge boompjes naar de aangemelde plantlocaties en kunnen alle overgebleven bomen in maart worden weggegeven, bijvoorbeeld voor onttegelacties.

Volgend plantseizoen kunt u ook weer meedoen. Klik hier voor de website van Meer Bomen Nu en klik hier voor meer informatie over de Bomenhub.

Bekijk ook

Cookie-instellingen