4 tips voor de Klimaatadaptatieweek Groningen

20-01-2021

Van 19 januari t/m 25 januari 2021 vindt de Klimaatadaptatieweek Groningen plaats: een gratis (online) festival vol kennis, inspiratie en actie rondom klimaatadaptatie. Wij lichten vier events uit die u zeker niet mag missen.

Aanpakken en aanpassen
Dat klimaatadaptatie hoog op de agenda staat, zal voor geen enkele Stadswerk-bekende een verrassing zijn. De klimaatomstandigheden veranderen sneller dan ooit tevoren. Hitte- en droogterecords sneuvelen bij de vleet en het aantal extreme buien neemt drastisch toe. Kortom: het is hoog tijd voor ‘aanpakken en aanpassen’ en dat begint bij bewustwording. In de aanloop naar de Climate Adaptation Summit (CAS) op 25 januari 2021 in draagt de Klimaatadaptatieweek Groningen hieraan bij met een divers en toegankelijk programma. Daarvan zetten wij vier onderdelen in de schijnwerpers. Wat zijn onze grootste tips?

Tip #1: Ceremonie met nobelprijslaureaten
Vrijdag 22 januari, 13.00 tot 14.00

Ban Ki-moon, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, leidt een ceremonie met vijf nobelprijslaureaten waarin de ‘Groningen Scientific declaration’ wordt ondertekend. In ronde 1 zullen zij een persoonlijke verklaring afleggen; ronde 2 staat in het teken van acties om adaptatie op te schalen en te accelereren. Meer achtergrondinformatie vindt u hier.

Tip #2: Online tentoonstelling Sponsland: a journey into Future Landscapes
Online te bezoeken t/m zondag 24 januari

Het Groningse landschap is het oudste culturele landschap van West-Europa, maar talloze veranderingen staan op stapel. Welke oplossingen passen in dit eeuwenoude landschap? Hoe ontwerp je aan een veranderend klimaat? Negen landschapsarchitecten uit binnen- en buitenland gingen de uitdaging aan. De resultaten zijn te vinden in deze online tentoonstelling.

Tip #3: Youth for Climate Adaptation Conference
Vrijdag 22 januari, 13.00 tot 18.00

Tijdens de Youth for Climate Adaptation Conference krijgen jongeren van over de hele wereld de mogelijkheid om (online) samen te komen. Ze komen samen om te praten, discussiëren en te werken aan klimaatadaptatie. De bijdragen van de jongeren wordt overgenomen in een gezamenlijke verklaring richting wereldleiders voor de Climate Adaptation Summit die plaats vindt op 25 januari 2021. Wat ons betreft een fantastisch initiatief om jongeren bij dit thema te betrekken.

Tip #4: Climate Adaptation Summit 2021 Opening Session
Maandag 25 januari, 13.55

De apotheose van de Klimaatadaptatieweek is uiteraard de Climate Adaptation Summit. Wereldwijde leiders zoals Angela Merkel, Emmanuel Macron en Bill Gates hebben hun deelname aan deze top reeds bevestigd. Om 13.55 wordt de CAS officieel geopend met een livestream. Bezoek hier de pagina op de site van de Klimaatadaptatieweek Groningen.

Bekijk ook

Cookie-instellingen