NK Tegelwippen 2021 van start

31-03-2021

Het jaarlijkse NK Tegelwippen is losgebarsten. Ruim veertig gemeenten trekken ten strijde om te bepalen: welke gemeente verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? Een ludieke actie met een hoger, gemeenschappelijk doel: het bevorderen van klimaatadaptiviteit en biodiversiteit.

In het NK (dat tegelijk startte met de Week van de Groene Tuin) staat één opdracht centraal: vervang tegels door groen. Doel is om daarmee wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen en tv-tuinman Lodewijk Hoekstra gaven het startschot door op 30 maart de eerste tegel te ‘wippen’.

Meewippen
In gemeenten verspreid door heel Nederland wippen fanatieke wethouders de eerste tegel van hun gemeente, vaak vergezeld door een enthousiaste sportcommentator. Vervolgens roepen zij bewoners op om hetzelfde te doen. Geheel volgens sportwetten levert dat fraaie derby’s op, zoals die tussen Amsterdam en Rotterdam, Breda en Tilburg en Leeuwarden en Groningen.

Meedoen kan door uw gewipte tegels aan te melden via https://nk-tegelwippen.nl, ook als uw gemeente zelf niet meedoet aan het NK. De tegels worden hoe dan ook opgenomen in de Nationale Tegelteller. Vorig jaar werden 95.000 stoeptegels gewipt – ook wel een hectare aan groen. Een logisch doel voor dit jaar is dan ook het halen van die magische 100.000 tegels.

De gemeente die de meeste tegels wipt per inwoner vergaart niet alleen eeuwige roem, maar mag ook pronken met de Gouden Tegel. Daarnaast wordt in oktober aan de actiefste tegelwipper de Publiekswipper uitgereikt.

Benieuwd naar meer informatie of het huidige klassement? Op https://nk-tegelwippen.nl leest u meer.

Bekijk ook

Cookie-instellingen