‘Een bloeiende lente plant je in de herfst’

08-09-2021

Is het najaar het ideale plantseizoen? Jazeker! De 11 partners achter NL Vergroent gaan met het initiatief ‘Het Vergeten Plantseizoen’ van 1 t/m 31 oktober campagnevoeren om de herfst weer als plantseizoen op de kaart te zetten.

De herfst als hét plantseizoen
Het najaar is vanuit verschillende overwegingen het perfecte moment om aan te planten, stellen de partners. Na de zomer blijft de bodem nog lange tijd warm, wat betekent dat bomen, struiken, vaste planten en bollen beter aarden. Hierdoor krijgen ze een groeivoorsprong – vóór de winter hebben zij immers al nieuwe wortels. Daarnaast zorgen de hogere neerslag en luchtvochtigheid t.o.v. het voorjaar ervoor dat de planten minder snel uitdrogen.

Ook voor gemeenten valt er veel te zeggen voor aanplanten in de herfst. In oktober, november is bij kwekerijen het aanbod van leverbare bomen, heesters, rozen en haagplantsoen groot. Die planten kunnen vervolgens meteen op hun eindbestemming de grond in. Gaan ze direct groeien? Dat niet, maar de grond rondom hun kluit heeft voor het voorjaar ruimschoots de tijd om goed contact te maken met de wortels. Daarnaast is plantmateriaal uit de vollegrond een stuk goedkoper dan gekweekt materiaal.

Bewustwording bij burgers
De partners achter de overkoepelende campagne NL Vergroent, waaronder VHG en Stichting Steenbreek, hopen met dit initiatief inwoners te enthousiasmeren om hun eigen tuinen te vergroenen. Als duwtje in de rug zijn op de site van Het Vergeten Plantseizoen 31 planttips verzameld over uiteenlopende onderwerpen: van moestuinieren en groen bestellen tot water geven en droogtetolerante planten.

Meedoen
Niet alleen voor inwoners worden tips gebundeld: ook voor hoveniers, gemeenten, tuincentra en kwekers wordt op een rijtje gezet wat de voordelen zijn van najaarsaanplant en hoe de boodschap verspreid kan worden. U leest hier meer.

 

Bekijk ook

Cookie-instellingen