In memoriam: Bram Galjaard (1924 – 2021)

24-09-2021

Op 21 september jl. is ons oudste erelid Bram Galjaard op 96-jarige leeftijd overleden. Bram is tot op zeer hoge leeftijd actief gebleven in het vakgebied dat hem lief was.

Bram werd geroemd om zijn redactionele vaardigheden en zijn grote vermogen om goed te luisteren. Dat zien we ook terug in de beelden die na zijn overlijden werden opgediept uit verschillende archieven. Aandachtig luisterend én schrijvend, zo zien we hem op veel foto’s. Samen met o.a. Karin Jansen schreef Bram Galjaard veelgebruikte en gewaardeerde handboeken als de Wegwijzer en de Navigator. Voor een breder publiek heeft hij boeken geschreven als “Eigen tuin ontwerpen” en “Tuinieren met heemplanten”. En (oud) studenten van Larenstein zullen hem wellicht kennen als één van de schrijvers van de boekenserie ‘Tuinen’ van Pannekoek en Schipper.

Als landschapsarchitect heeft hij zijn stempel gedrukt op de gemeente Amstelveen. Ook hierover schreef hij een boek: “Amstelveen in het groen”. Bram sloot zijn professionele loopbaan af als directeur Sport en groenonderhoud in de gemeente Amstelveen. In die hoedanigheid was hij ook een actief en betrokken lid van de Vereniging Hoofden Beplantingen (VHB) die in 1992 opging in Vereniging Stadswerk Nederland. Zijn tijd bij de VHB beschouwde Bram volgens vriend en oud-collega Nico Brantjes als zijn glorietijd, maar ook bij Stadswerk heeft hij zijn sporen verdiend. Hetgeen werd onderstreept door zijn benoeming tot erelid. Jarenlang heeft hij zich daarbij ingezet voor de Entente Florale. Tot op 90-jarige leeftijd schreef hij met grote deskundigheid en nauwkeurigheid het jaarlijkse juryrapport voor deze jaarlijkse Nationale Groencompetitie.

We missen in Bram Galjaard een man met een grote kennis van zaken en een bewonderenswaardig communicatietalent. Een combinatie die goud waard is. Wij wensen zijn familie en naasten veel sterkte toe.

Bekijk ook

Cookie-instellingen