Bijvriendelijkste gemeente 2023 gezocht!

11-11-2022

Wie wordt de Bijvriendelijkste Gemeente van 2023, en neemt het stokje over van Arnhem?

Elke gemeente die vriendelijk is voor wilde bijen kan meedoen. Meld je gemeente uiterlijk 20 januari aan.

Een bijvriendelijke gemeente, wat is dat?
Een bijvriendelijke gemeente voldoet aan de criteria voor bijvriendelijk beheer, door onder andere te zorgen voor jaarrond bloeiende planten, bijvriendelijk bermbeheer en nestgelegenheid voor wilde bijen. De gemeente neemt haar inwoners hierin mee en legt uit wat mensen zelf kunnen doen om de leefomstandigheden van wilde bijen te verbeteren. Zo geeft de ene gemeente haar inwoners bijvriendelijke bloemzaden cadeau, en krijgen inwoners in de andere gemeente via de wijkbeheerder meer informatie over ontstening. In bijvriendelijke gemeentes worden medewerkers geschoold in bijvriendelijk beheer, er worden vaste planten en bomen geplant die goed zijn voor wilde bijen en bermen en weides worden pas laat in het jaar gemaaid.

De winnende gemeente ontvangt het bord ‘Bijvriendelijkste Gemeente 2023’, een bijenhotel van TP Solar, ecologisch advies van Tauw, bijvriendelijke bloembollen van JUB Holland en bijvriendelijke planten van Griffioen Wassenaar, zodat de wilde bijen zich er nog meer thuis zullen voelen.

Data om te onthouden

  • Aanmelden kan tot en met 20 januari 2023
  • Is jouw gemeente genomineerd? Dan heb je nog tot 8 februari 2023 om het uitgebreide formulier in te vullen. Op basis van deze gegevens komt Nederland Zoemt tot de Bijvriendelijkste Gemeente.
  • De uitreiking vindt plaats op 10 maart 2023 (NLDoet) in de winnende gemeente.

Bekijk ook

Cookie-instellingen