Internationaal Future Green City congres komt naar Utrecht

17-11-2022

UTRECHT | Het internationale congres over vergroening van steden, Future Green City, komt naar Utrecht.

De stad is wereldwijd voortrekker op het gebied van vergroening en duurzaam leven, dat is een belangrijke reden voor organisatoren de Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland (Stadswerk) en Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) om voor Utrecht te kiezen.

Vier dagen lang wisselen professionals uit binnen- en buitenland kennis uit over de leefbare groene stad van de toekomst tijdens het internationale Future Green City congres. Het congres vindt plaats in het Beatrix Theater.

Groene uitdagingen
Wethouder Voortman (Groen): ‘Dit congres past perfect bij Utrecht. We zijn dan ook blij dat de organisatie ons als gaststad heeft uitgekozen. Utrecht werkt al jaren met passie aan vergroening in een groeiende stad. Dat is hard nodig met alle uitdagingen die er momenteel spelen rond bijvoorbeeld het klimaat. Ik kijk uit naar het Future Green City congres en hoop dat Utrecht een bron van inspiratie is voor professionals wereldwijd. Tegelijkertijd is het waardevol om kennis en ervaringen uit andere steden op te doen. Door kennis te delen en ervaringen uit te wisselen kunnen we wereldwijd de groene uitdagingen van deze tijd nog slimmer aanpakken.

Groen denken zit in het DNA van de gemeente Utrecht. Utrecht was bijvoorbeeld de eerste stad van Nederland met groene daken op bushokjes, heropende de Singel om plek te maken voor groen en ontmoeting in plaats van asfalt. En dit jaar werd de stad uitgeroepen tot bodemdierenstad van het jaar, ontving het een internationale prijs voor de eetbare wijk Rijnvliet en was Utrecht genomineerd voor de World Green Cities Award.

Samen doen
Ook John Koomen, vice-voorzitter Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners, is blij met de keuze voor Utrecht: “In rap tempo vergroenen we Nederland. Dat kunnen we alleen als we het samen doen en elkaar versterken. Dit internationale congres draagt daar enorm aan bij en ik vind het dan ook fantastisch dat we dit kunnen organiseren.”

We organiseren dit wereldcongres voor World Urban Parks en voor the International Federation of Municipal Engineering. Voor een groene stad van de toekomst is verbinding nodig tussen deze twee werelden, aldus Gerdo van Grootheest, voorzitter van Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland en burgemeester van Culemborg. Tussen de stedelijke ontwikkelaars en de ecologen en groendenkers. “We zijn er van overtuigd dat de verbinding van deze twee vakgebieden noodzakelijk is om de groene stad met toekomst te bouwen. Daar werken we in Nederland heel hard aan en dat gaan we de deelnemers uit verschillende landen  in een mooi inhoudelijk programma met interessante sprekers en workshops laten zien. Bovendien valt het congres samen met de Vakbeurs Openbare Ruimte, zodat onze gasten ook daar kennis op kunnen doen. Daarnaast laten we de congresdeelnemers zelf buiten in de stad en op andere locaties in het land ervaren dat “practice what you preach” in Nederland geen loze kreet is.”

Het congres vindt plaats van 23 tot en met 26 september 2024 in het Beatrix theater in Utrecht.

Bekijk ook

Cookie-instellingen