Stadswerk tipt: Op weg naar duurzame infra in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht

02-11-2023

Werk jij bij een gemeente in Noord-Holland, Zuid-Holland of Utrecht en ben je betrokken bij de aanleg of het beheer van infrastructuur?

Dan nodigen we je van harte uit voor de bijeenkomst ‘Op weg naar duurzame infra in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht,’ die de drie provincies, het Interprovinciaal Overleg (IPO), het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Platform WOW op 28 november organiseren.

Tijdens de bijeenkomst bespreken we wat er nodig is om als gemeente de volgende stap te zetten om de uitstoot van onder andere stikstof en CO₂ te reduceren en om uiteindelijk te komen tot klimaatneutrale en circulaire infrastructuur. Wissel kennis uit met collega’s van andere gemeenten en geef aan waar je behoefte aan hebt bij het oppakken en realiseren van deze transitie. Je hoort welke concrete maatregelen er op diverse werkterreinen nu al mogelijk zijn, bij wie je je kunt aansluiten en waar je terecht kunt met hulpvragen.

Leren van elkaar
De aanleg en het onderhoud van onze infrastructuur leiden jaarlijks tot de uitstoot van 3 megaton CO₂. Een kwart daarvan komt voor rekening van het Rijk, driekwart voor rekening van gemeenten, provincies en waterschappen. We kunnen samen dus flink verschil maken. Om de markt te stimuleren is het nodig dat we als publieke opdrachtgevers hetzelfde inkoopbeleid voeren, zodat bedrijven erop kunnen inspelen.

Duurzaamheid bij de aanleg en het beheer van infrastructuur, hoe pakken de provincies dat aan? De organiserende provincies en de deelnemers vanuit de gemeenten verkennen met gebruik van Mentimeter waar iedereen staat als het gaat om verduurzaming van de infra. Het Rijk, gemeenten, provincies, waterschappen en de markt ontwikkelden samen roadmaps voor de werkterreinen met de meeste impact. Je krijgt een toelichting op de roadmaps voor Wegverharding, Kunstwerken, en Weg-, Dijk- en Spoormaterieel door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en een presentatie van de CROW-tools voor duurzaamheid. Tijdens het World Café ga je in gesprek over praktijkervaringen van gemeenten en concrete toepassingen. Doel van de middag is vooral om te leren van elkaar.

Voor wie is deze dag?
Alle medewerkers van gemeenten in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht betrokken bij de aanleg en het beheer van infrastructuur zijn van harte welkom: beleidsmedewerkers, opdrachtgevers, adviseurs/experts, beheerders, inkopers en projectleiders. Stuur deze uitnodiging vooral door aan gemeentelijke collega’s voor wie dit onderwerp ook interessant is!

Locatie:  Provinciehuis, Zuid-Hollandplein 1, Den Haag Routebeschrijving provinciehuis
Datum en tijd: Dinsdag 28 november 2023 van 12.00 tot 18.00 uur
Kosten: Gratis
Contactpersoon: Astrid Schoon Programmamanager, 06-50197779, astrid.schoon@platformwow.nl 
Doelgroep:  Alle medewerkers van gemeenten in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht betrokken bij de 
  aanleg en het beheer van infrastructuur zijn van harte welkom: beleidsmedewerkers, opdrachtgevers, adviseurs/experts, beheerders, inkopers en projectleiders.


Bekijk hier het programma, meer informatie en schrijf je in

 

Bekijk ook

Cookie-instellingen