Webinar Groene speurneuzen van de toekomst: viervoeters in de beheerdersrol

01-02-2024

Op donderdag 1 februari hebben we ’s werelds meest trouwe viervoeter in de hoofdrol gezet en vertelde meerdere sprekers over het inzetten van honden in de beheerdersrol.

We hoorde over twee verschillende projecten waarin honden actief worden ingezet in het beheer van de openbare ruimte, waarbij we in zoemde op de dikrandtonderzwam en de Japanse duizendknoop.  

Onderzoeker Chris van Dijk (WUR) is mede-initiatiefnemer van het Kennisnetwerk Invasieve Exoten. Dit netwerk ondersteunt overheden, terreinbeheerders en grondeigenaren bij vragen over beheersing, bestrijding en preventie van invasieve exoten. Chris deelt in dit webinar welke problemen de Japanse duizendknoop – wie kent deze invasieve exoot niet – in Nederland oplevert en waarom we meer zouden moeten inzetten op preventie.

Tweede spreker is Jan Reuvekamp. Jan Reuvekamp traint met zijn bedrijf speurhonden. Hij deelt zijn ervaring met het opsporen van de Japanse duizendknoop. “Enige tijd geleden kwam ik in Engeland in contact met mensen die honden inzetten voor het opsporen van Japanse duizendknoop. Na contact met de Universiteit van Wageningen en het volgen van cursussen op het gebied van Ecologie en Natuurbescherming, heb ik twee honden getraind in het opsporen van de Japanse duizendknoop. De afgelopen jaren zijn we op diverse projecten ingezet en hebben menigmaal wat gevonden! Momenteel ben ik bezig met een pilot met de Marterstichting, voor de inzet speurhonden voor marterinventarisatie”.

We sloten af met Dennis de Goederen. Dennis is gespecialiseerd in boom technisch onderzoek en werkt als hoofd onderzoek en advies bij Pius Floris. Daarnaast werkt hij actief als bestuurslid in de internationale vakvereniging SAG Baumstatik, ook gericht op kennisontwikkeling. Dennis is betrokken bij het project met speurhond Dora, inmiddels Nederlands meest bekende speurhond nadat zij december vorig jaar mediabekendheid kreeg. Dora is een Hollandse herder die kan ruiken of een boom besmet is met de dikrandtonderzwam. Dit is een schimmel die tot rot en uiteindelijk afsterving van bomen kan leiden.  

Klik hier om dit webinar terug te kijken

 

Bekijk ook

Cookie-instellingen