Young professionals aan de slag met toekomstbestendige vergroeningsopgave – FGC Student Challenge

08-02-2024

Hoe zet je de denkkracht van young professionals in voor een groene stad mét toekomst? Marcelle Verhoeven van Stadswerk ging deze uitdaging aan en trapte deze week met een groep van ruim 50 studenten de start van de Future Green City Student Challenge af.

 

Foto bovenaan: Studenten op excursie om de casuswijk van dichtbij te bekijken.

Vier dagen lang worden de Built Environment studenten van Hogeschool Utrecht en Breda University of Applied Sciences in de vorm van een pressure cooker ondergedompeld in het vraagstuk: Hoe kan ik de wijk Noordwest in de gemeente Utrecht waardevol en toekomstbestendig vergroenen?

Foto: Tijdens de challenge ligt de foto op Nijenoord (foto) en de Tichelaarstraat, en de huizenblokken daar tussenin. 

De studenten zijn niet met lege handen aan hun opdracht begonnen. Een kleine greep uit hun inspiratie: stedenbouwkundig planoloog Ellen van Keeken voorzag de studenten van een flitscollege met de belangrijkste tips en tricks voor het opzetten van een onderzoek en Jan Klopstra en Sander Schellens gaven een lezing over het belang van stadsbeheer en het meenemen van beheer & onderhoud bij stadsontwikkeling.

Foto: De wijk biedt weinig op het gebied van toekomstbestendig groen.

Onder leiding van Jeroen Schenkels en Els ten Hulscher van de gemeente Utrecht zijn de vormgevers en gebruikers van de toekomstige leefomgeving de wijk Noordwest ingegaan om de casus van dichtbij te bekijken. In groepen zijn de studenten vervolgens enthousiast met de opdracht aan de slag gegaan waarbij ze zich ook hebben laten inspireren door andere Utrechtse wijken waar grootschalige vergroening en klimaatadaptieve aanpassingen al in gang zijn gezet.

De Future Green City Student Challenge is onderdeel van het Future Green City World Congress dat in september 2024 plaatsvindt in Utrecht. Na deze week zullen een aantal studenten doorgaan met de challenge, waarbij zij kans maken om hun ontwerp te mogen pitchen tijdens het congres voor een vakjury en een internationaal publiek van professionals. Daarbij nemen ook studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein en Saxion Deventer deel.

Foto: Studenten presenteren hun toekomstbestendige plannen.

 

Meer weten?
Ontdek het Future Green City World Congress op https://www.fgc2024.com/ en meld je aan voor de (Engelstalige) nieuwsupdate of volg het congres op social media. Heb je vragen? Stel ze via challenge@fgc2024.com

Bekijk ook

Cookie-instellingen