Verslag IFME bestuursbijeenkomst Kiruna (Zweden)

05-01-2017

Stadswerk is verbonden aan het IFME netwerk, Sanne Hieltjes heeft namens Stadswerk zitting in het IFME-bestuur. Ze doet verslag van de bestuursbijeenkomst in Kiruna (Zweden), 8-12 december jl.

IFME heeft als missie het wereldwijd verbinden van gemeentelijke ingenieurs en openbare werken professionals, publieke organisaties, instituties en bedrijven, zodat zij internationaal kennis en ervaring kunnen delen. Het doel is continu de kwaliteit van openbare werken en bredere publieke diensten te verbeteren. In het IFME bestuur zijn Australië, België, Botswana, Canada, Denemarken, Frankrijk, Namibië, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Zweden, Finland, IJsland, Israël, Italië, South Pacific, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Zimbabwe vertegenwoordigd.

Nieuwe leden
Tijdens de bestuursbijeenkomst worden China, Slowakije en Tsjechië als nieuw lid vertegenwoordigd. Inhoudelijk blijkt één van de belangrijkste punten de inzet van de website als kennisplatform. Daarnaast: hoe kunnen de websites en data van alle ledenverenigingen worden verbonden? De technische commissie geeft aan dat het graag onderwerpen voor technische papers wil ontvangen en open staat voor kant en klare technische papers. De onderwerpen zijn: traffic management, urban planning en managing environmental strategic plans.

Technische excursies
Er werd niet alleen vergaderd. De IFME-groep kreeg een aantal technische excursies aangeboden, onder andere over de aanleg van bruggen, het verbeteren van watertransport en de verplaatsing van een deel van de stad Kiruna voor de winning van ijzererts.

 

Vier Eiffeltorens per dag
Afsluitend kreeg de IFME groep een rondleiding door de grootste ijzerertsmijn ter wereld. Er werken zo’n 2.000 mensen, waarvan 800 ondergronds. Er is een ondergronds wegennetwerk van 500 km aangelegd. De mijn produceert vier Eiffeltorens aan ijzer per dag. LKAB is het bedrijf dat de erts verwerkt en als bijvoorbeeld ijzererts pellets op de markt brengt.

 

 

Bekijk ook

Cookie-instellingen