‘Future Green Village’

23-03-2017

In het Deense Helsinge wordt het eerste ‘Dorp van de toekomst’ gebouwd. Het idee is ontstaan nadat jonge gezinnen de wens uitspraken te willen verhuizen naar het platteland om zo dichter bij de natuur te zijn. Het biedt frisse lucht, betaalbare huisvesting en een betere omgeving voor kinderen.

Om allerlei redenen twijfelen veel stadsbewoners om naar Helsinge te verhuizen. De afstand naar de arbeidsmarkt, het gebrek aan openbaar vervoer en aan alternatieve woonvormen bijvoorbeeld.

Gemeenschapsgevoel
Doordat het concept ‘werk’ verandert en lokale werkgelegenheid en transportverbindingen in de toekomst een minder grote rol spelen, wordt Helsinge weer aantrekkelijk en zeker in de vorm van ‘het Dorp van de toekomst’.  Het is een voorstel voor een nieuwe samenlevingsvorm, met een sterke connectie met omringende landschappen en een eigen identiteit die gebaseerd is op gemeenschapsgevoel. Er zijn veel gemeenschappelijke ruimtes en er wordt veel ‘gedeeld’, waardoor het samenleven duurzamer wordt. Het masterplan rust op de pijlers ecologische, sociale en economische duurzaamheid. Deze scheppen nieuwe mogelijkheden om een gezonder, zelfvoorzienend leven te leiden, in nauwe relatie met het landschap – en op reisafstand van Kopenhagen.

Klimaatreis
En daar, in Kopenhagen, gebeuren prachtige dingen op het gebied van de inrichting van de openbare ruimte, klimaatadaptatie en het werken aan een  meer circulaire economie. Daarom organiseert Stadswerk van 13 tot en met 15 september een Studiereis naar de Deense hoofdstad. De eerste aanmeldingen zijn inmiddels binnen; er is plek voor in totaal 25 personen. Hier vindt u het programma en kunt u uzelf aanmelden.

Bekijk ook

Cookie-instellingen