Veiligere wijken door CAS

23-05-2017

Aanstaande woninginbraken, diefstallen en straatroven kunnen, door de analyse van data, ingeschat en daarmee voorkomen worden. Dat is exact wat het Criminaliteits Anticipatie Systeem (CAS) beoogt. Alle politiekorpsen moeten er nog voor 2019 op aangesloten worden.

In Amsterdam en Den Haag zijn al pilots uitgevoerd. Op Radio 1 vertelde een agent al dat daarmee een keer een inbraaksituatie werd beëindigd, nog voordat deze bij de meldkamer terecht was gekomen.

40% incidenten voorkomen
Hoe werkt het? Steden worden opgedeeld in vakken van 125 bij 125 meter. Van die vakken zijn twee jaar lang misdaadgegevens verzameld. Daarnaast werden woonachtige verdachten in de wijk gekoppeld aan demografische data van het CBS. Op basis van die gegevens berekent CAS de kans op een nieuw incident, waarbij het vooral gaat om delicten waar een patroon in zit, zoals fietsendiefstal, of inbraak. In Amsterdam bleek 20 procent van de woninginbraken binnen de voorspelde gebieden plaats te vinden. Tel je daar de incidenten bij op die vlak buiten de vakken vielen, dan loopt het percentage op naar 40%.

Bij Stadswerk leert u ook op het thema Smart cities van elkaar hoe het kan! Hier leest u er meer over.

Bekijk ook

Cookie-instellingen