Groene, koele wereldsteden

23-05-2017

Niet alleen Kopenhagen timmert enorm aan de weg als ‘Future Green City’. Het stadsbestuur van Barcelona lanceerde het ambitieuze ‘Plan del Verde y de la Biodiversidad de Barcelona 2020’: ruim 400.000 m2 bomen, planten en struiken in de binnenstad. Langs wegen, maar ook op gebouwgevels en daken.

En dat is niet alles. In 2050 moet de stad ruim 1 miljoen vierkante meter aan groene infrastructuur rijker zijn. En dat is geen vanzelfsprekende doelstelling, want door gebrek aan ruimte is het in de dichtbevolkte stad, met veel historische gebouwen, niet altijd mogelijk om groenvoorziening in de vorm van parken te realiseren.

Groene infrastructuur
Daarom focust het stadsbestuur zich op het inpassen van meer groen in de stedelijke infrastructuur en de gebouwde omgeving. De groene infrastructuur moet niet alleen de biodiversiteit in de stad vergroten, maar ook hevige regenbuien opvangen en de luchtkwaliteit verbeteren. Daarnaast moet meer groenvoorziening in de stad het zogenoemde hitte eiland-effect tegen gaan.

Radicale keuzes
Hoge ambities gaan vaak samen met radicale keuzes. Dat is in Barcelona zo, maar ook in Kopenhagen. Daar is bijvoorbeeld zeer radicaal voor fietsen en tegen auto’s gekozen. Met als resultaat een sprong voorwaarts richting de klimaatdoelstellingen van de stad. De bij deze projecten betrokken propfessionals vertellen u er graag alles over tijdens de Stadswerk’ studiereis Kopenhagen, van 13 tot en met 15 september. Wilt u daarbij zijn, mailt u dan met ons Verenigingsbureau: info@stadswerk.nl. Hier vindt u alle informatie. 

Bekijk ook

Cookie-instellingen