De ‘smart city’ is overal om ons heen, maar tegelijkertijd vanzelfsprekend en onopgemerkt. Van Zoonen pleit voor meer bewustwording bij burgers en bestuurders, want vaak hebben zij geen idee wat er gaande is.
Zwartgallige toekomst
De technologie en datastromen die een stad ‘smart’ of ‘slim’ maken zijn niet altijd herkenbaar: Wifi-kastjes, verkeerslussen en beveiligingscamera’s nog wel, maar netwerkkabels liggen onder de grond en datakoppeling gebeurt binnenskamers. Als we de smart city alleen aan de ingenieurs, technici en software developers van de grote bedrijven overlaten, dreigt een zwartgallige toekomst.
Wie beslist?
Er zijn legio vragen te stellen over zoiets schijnbaar simpels en a-politieks als een lantaarnpaal. Wie beslist welk lichtscenario aangaat en wanneer wat weer uit mag? Wie richt het algoritme in als het automatisch gaat? Wie bepaalt of camera’s aangaan? Moet je zo’n lantaarnpaal voor je deur accepteren? Wat gebeurt er met de camera en wifidata? Kan iedereen die gebruiken? Waarom komt het woord ‘privacy’ niet in het beleidskader voor? Moet er een aparte lantaarnpalenwet komen? Onder welk ministerie gaat die vallen? Van Zoonen stelt dat het hier niet meer gaat om simpele operationele beslissingen, maar om sociale en politieke ingrepen in de stad.
Meer weten over Centre for BOLD cities? Kijk hier.