Rotterdam werkt aan haar ‘sponsfunctie’

30-05-2017 {0} reacties

De grootste uitdaging voor steden als gevolg van klimaatverandering is hevige regenval. In Rotterdam komt het water zelfs van vier kanten: van boven, van onderen, van de rivieren en van de zee. Daarom wil de gemeente de ‘sponsfunctie’ van de stad te verbeteren.

Neem het Benthemplein, tussen het spoor en het centrum, behalve een sportlocatie ook het grootste 'waterplein' ter wereld. Het is vormgegeven als een reusachtige badkuip, die bijna twee miljoen liter water kan opvangen en zo als buffer fungeert om bij hevige regenbuien het riool te ontlasten.

Kennis als exportproduct
Onlangs ontwikkelde Rotterdam, samen met een aantal steden die deelnemen aan de Climate Leadership Group (C40), de Climate Adaptation Academy. Daar leren steden hoe ze klimaatrisico’s in kaart kunnen brengen, waarna ze, op basis hiervan bepalen welke maatregelen het meest effectief zijn om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Rotterdam anticipeerde al jaren gelden op deze ontwikkeling; haar kennis is inmiddels een exportproduct. Water is niet langer een probleem en kostenpost, maar ook een kans de stad aantrekkelijker te maken.

Meer groen
Door meer groen bijvoorbeeld. Samen met de Erasmus Universiteit gaat de gemeente 10.000 vierkante meter aan groene daken aanleggen op verschillende onderwijsgebouwen. Het verbetert de sponswerking van de stad en helpt tegen hittestress; inmiddels telt Rotterdam 220.000 vierkante meter aan groene daken. Daarnaast draagt groen ook bij aan de leefbaarheid en het algemeen welbevinden van stedelingen. Daarom is beplanting op veel manieren positief voor de stad.

Bekijk hier een filmpje over Waterplein Benthemplein.  

Bekijk ook

Cookie-instellingen