Groene groei gewenst

20-06-2017

Recreatie in het groen is belangrijk voor de volksgezondheid. De aanleg van 'gezond groen' is achtergebleven bij de groei en veranderde samenstelling van de stedelijke bevolking. Daarom adviseert de Gezondheidsraad steden meer groen voor recreatie aan te leggen.

De Omgevingswet biedt gemeenten meer gelegenheid groen in te passen in hun plannen voor een gezonde, duurzame en klimaatbestendige stad.

 

Bewijs stapelt zich op

Het bewijs dat met groene recreatie positieve gezondheidseffecten zijn te bereiken, stapelt zich op. Nieuw zijn cijfers waaruit blijkt dat het tekort aan groene recreatieve plekken in steden stijgt. Aangezien, bijvoorbeeld door de vergrijzing, steeds meer mensen de tijd hebben buiten te zijn, wordt de behoefte aan deze plekken alleen maar groter.

 

Geen wettelijke beletsels

Volgens de Gezondheidsraad zijn er geen wettelijke beletsels de mogelijkheden voor 'groene recreatie' uit te breiden. Meer gezond groen in en om de stad is volgens de raad niet alleen gezond, maar helpt ook bij de waterberging en verkoeling bij hittegolven. Lees hier het volledige advies ‘Gezond groen in en om de stad’.

Bekijk ook

Cookie-instellingen