Inspiratie in Utrecht: Wonderwoods

03-07-2017

In het Healty Urban Quarter aan de Jaarbeursboulevaard in het stationsgebied Utrecht komt het gebouw Wonderwoods te staan. Het haalt de natuur terug in de stad met als doel een gezonder leven. De stad hoopt dat het gebouw net zo iconisch wordt als de Dom.

Wethouder Everhardt vindt Wonderwoods een aanwinst voor de stad. Het zijn twee woontorens van 90 en 70 meter, verbonden met een loopbrug. De torens moeten groene, gezonde en duurzame verstedelijking uitstralen.

‘Verticaal bos’
De hoogste toren heet ‘Introvert’ en komt eruit te zien als een ‘verticaal bos’, waarbij de beplanting is mee ontworpen op de balkons en de gevel. Stefano Boeri Architetti en Arcadis werken er samen met de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht aan. Het ‘groen’ is het belangrijkste uitgangspunt. Er komen 360 bomen, 9.640 struiken en heesters, 10.000 planten en dertig verschillende soorten dieren (vogels, vleermuizen, vlinders, bijen, hommels en zweefvliegen) in en rond de gebouwen. Er komt één hectare bos en twee hectare struiken op de twee gebouwen (ter grootte van zes voetbalvelden).

‘Extrovert’
De andere toren, ‘Extrovert’, krijgt veel groen aan de binnenkant. Deze is ontworpen door Roberto Meyers van MVSA Architects. Volgens de gemeente markeert het ontwerp een perfecte overgang tussen Stationsgebied en het nieuwe Beurskwartier. Enerzijds is het robuust, zoals de grote kantoren in de omgeving, anderzijds is het op detailniveau aangepast voor een prettig straatniveau. In Wonderwoods komen zo’n driehonderd woningen. Koop, maar ook huurwoningen speciaal voor mensen die werken in de publieke sector en atelierwoningen. In de twee torens komen tweehonderd parkeerplaatsen gerealiseerd, voor onder meer deelauto’s, en zo’n 2.500 inpandige fietsparkeerplaatsen. Volgens planning moet Wonderwoods in 2022 worden opgeleverd.

Bekijk hier een impressie van de torens.

Bekijk ook

Cookie-instellingen